open-navfaktor-logo
search
Turski ministar
Cavusoglu: Ako ne dobijemo avione F-35, potražit ćemo alternativu
Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je podsjetio kako je Turska od Sjedinjenih Američkih Država pokušala kupiti sistem protivvazdušne odbrane, ali da u tome nije uspjela
28.08.2019. u 20:54
get url
text

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je izjavio da će Turska potražiti alternativu u slučaju da ne uspije kupiti američke bombardere F-35, javlja Anadolu Agency (AA).

-Nama treba vojni avion. Stoga, ako ne dobijemo avione F-35, potražit ćemo alternativu - rekao je Cavusoglu novinarima nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Estonije Urmasom Reinsaluom u Tallinnu.

Podsjetio je kako je Turska od Sjedinjenih Američkih Država pokušala kupiti sistem protivvazdušne odbrane, ali da u tome nije uspjela.

-Bila je to prijeka potreba i morali smo kupiti S-400. Mi smo i dalje partneri u programu F-35. Danas SAD ipak pravi određene probleme, ali mi smo i dalje dio ovog programa u kojem učestvuje devet partnera. Turska proizvodi neke dijelove za F-35. Želimo kupiti vojne avione F-35 i za to smo platili 1,4 milijarde dolara - rekao je Cavusoglu.

Istakao je da je jučer zajedno sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom posjetio sajam vazduhoplovstva u Moskvi gdje su imali priliku vidjeti i ruski borbeni avion Su-57 i neke druge proizvode.

Dodao je kako njegova zemlja ima vrlo dobre odnose ne samo sa Rusijom nego i sa drugim zemljama kao što su Ukrajina i Estonija.

-Ono što pokušavam kazati je da naši odnosi s Rusijom nisu alternativa našim odnosima s Ukrajinom. Naši odnosi s Rusijom ili bilo kojom drugom državom nisu alternativa našem članstvu u NATO-u niti našoj solidarnosti unutar NATO saveza ili našim odnosima s Europskom unijom ili odnosima sa Zapadom, općenito - kazao je Cavusoglu.

Pohvalio je odnose Turske s Estonijom te istakao da ova zemlja za Tursku nije samo saveznik u okviru NATO-a nego i pouzdan partner, napominjući da predstavnici dviju zemalja naporno rade na povećanju međusobne trgovinske razmjene.

Na pitanje o odnosima Turske i Rusije, Cavusoglu je istakao da je prisustvo Rusije u regionu jedna "realnost", napominjući da njegova zemlja ima odlične ekonomske veze sa Moskvom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.