Cavusoglu: NATO treba da pokrene proces integracije Makedonije, BiH i Gruzije

objavljeno: 16.04.2018. u 15:49

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu izjavio je danas da očekuje da NATO na julskom samitu lidera u Briselu potvrdi politiku proširenja i da se naprave konkretni koraci ka priključivanju Makedonije, Bosne i Hercegovine i Gruzije, javlja Anadolu Agency (AA).  

Cavusoglu se danas u Ankari sastao s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a nakon sastanka je kazao da Turska podržava njegov rad kao čelnika Sjevernoatlanskog saveza.

Ističući kako je glavna tema sastanka bila priprema samita lidera NATO-a koji će se održati 11. i 12. jula u Briselu, Cavusoglu je kazao kako Turska ima jasna očekivanja od predstojećeg samita.

-Očekujemo da se na samitu donesu važne odluke o borbi protiv terorizma. Također, očekujemo da se potvrdi politika proširenja i pokrenu procesi priključivanja Makedonije, BiH i Gruzije. Podržavamo konkretne korake u tom pravcu. Ukratko, Turska podržava proširenje NATO-a - poručio je Cavusoglu.

Cavusoglu se zahvalio Stoltenbergu što podržava Tursku, uprkos mnogim prijetnjama sa kojima se zbog toga suočava.

-NATO je formiran da štiti saveznike. Protiv svih terorističkih organizacija se moramo zajedno boriti, bez obzira kako se ti teroristi zovu - kazao je Cavusoglu.

Naglasivši da je Turska članica koja ponajviše doprinosi sktivnostima NATO-a, Stoltenberg je kazao da je jedinstvo unutar NATO-a važno i da savez treba opravdati očekivanja Turske.

-U prvom redu NATO pozivamo da nam više pomogne u borbi protiv terorizma. Terorizam je danas najveća prijetnja svim saveznicima - poručio je Cavusoglu i dodao da se u borbi protiv terorizma mora držati podalje od dvostrukih standarda.