open-navfaktor-logo
search
U posjeti Lefkosi
Cavusoglu: Potrebno dvodržavno rješenje na Kipru
Turska nastavlja da brani prava svojih građana i kiparskih Turaka u okviru svoje "poduzetničke i humanitarne vanjske politike", rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u ponedjeljak.
13.06.2022. u 14:16
get url
text

Cavusoglu boravi u posjeti Lefkosi, glavnom gradu Turske Republike Sjeverni Kipar.

Ističući snažne veze između dvije zemlje, Cavusoglu je rekao kolegi Tahsinu Ertugrulogluu da je nemoguće da Ankara "zanemari Tursku Republiku Sjeverni Kipar i njen narod".

Osvrćući se na pregovarački proces o Kipru, Cavusoglu je kazao da Ankara konstantno ponavlja svoj stav na svim međunarodnim platformama, uključujući Ujedinjene nacije, i drugim zainteresovanim stranama.

- Potrebno je dvodržavno rješenje na Kipru. Potrebno je da počnu pregovori između dvije ravnopravne i suverene države - dodao je Cavusoglu.

Istakao je da će Turska i Turska Republika Sjeverni Kipar također ocijeniti korake koje mogu poduzeti na diplomatskom i političkom nivou.

- Također, činimo intenzivne napore da povećamo vidljivost i status Turske Republike Sjeverni Kipar na međunarodnoj platformi. Intenzivirali smo naše kontakte kako bismo otvorili nova predstavništva u zemljama koje Turska Republika Sjeverni Kipar smatra odgovarajućim - kazao je šef turske diplomatije te dodao:

- U skladu s našom zajedničkom vizijom, nastavit ćemo zajedno braniti naše nacionalne pitanje.

Ertugruloglu je izjavio da oni nastavljaju da brane, kako je kazao, "nacionalno pitanje Kipra".

- Proces pregovora, koji traje skoro 60 godina, propao je u Crans Montani 2017. godine. Od 2017. godine otvorena je čista stranica. Na ovom ostrvu postoje dvije odvojene suverene i ravnopravne države i dvije države sa jednakim međunarodnim pravima - kazao je Ertugruloglu i nastavio:

- Realnost koja je ignorisana svih ovih godina, ali koja je uvijek postojala, izbila je u prvi plan kao realnost koja se više ne poriče.

Ertugruloglu je istakao da pregovori na Kipru mogu početi samo na osnovu priznavanja dvije suverene i ravnopravne države, sa dobrosusjedskim odnosima koji imaju za cilj bolju budućnost.

- Lopta je na terenu međunarodne zajednice u vezi s Kiprom - istakao je ministgar vanjskih poslova Turske Republike Sjeverni Kipar.

Kipar je podijeljen na državu kiparskih Turaka na sjeveru i administraciju kiparskih Grka na jugu nakon što je poslije grčkog vojnog udara 1974. godine uslijedilo nasilje protiv ostrvskih Turaka i intervencija Turske kao zemlje garanta.

Status ostrva i dalje ostaje neriješen, uprkos brojnim pregovorima tokom proteklih godina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.