open-navfaktor-logo
search
Poruka za Trumpa
Cavusoglu SAD-u: Ne naoružavajte teroriste, odaberite stranu
Politički ogranak terorističke grupe, koja u Washingtonu širi uticaj, šokantan je razvoj događaja. Predsjednik Trump bi trebao blokirati njihove aktivnosti, naveo je Cavusoglu  
28.09.2018. u 22:30
get url
text

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu je u tekstu u američkom "The Washington Postu" pozvao Sjedinjene Američke Države (SAD) da prestanu naoružavati YPG, sirijski ogranak PKK-a koju su Washington i Europska unija (EU) proglasile terorističkom organizacijom, javlja Anadolu Agency (AA).

-Politički ogranak terorističke grupe, koja u Washingtonu širi uticaj, šokantan je razvoj događaja. Predsjednik Trump bi trebao blokirati njihove aktivnosti - naveo je Cavusoglu.

-Ja sam saveznik kurdskog naroda. Ustvari, moja partija je počastvovana što dobija značajnu izbornu podršku među turskim Kurdima, ali ja sam zakleti neprijatelj terorista svih vrsta - dodao je Cavusoglu.

Naglasio je i kako je njegova zemlja poduzela velike napore kako bi spriječila teroriste ISIS-a da stignu do zapadnih prijestolnica.

-Naoružavanjem YPG-a direktno se ugrožava Turska i njeni stanovnici koji se već decenijama suočavaju sa strahom i nasiljem koje provodi nemilosrdni i radikalni teroristički pokret - napisao je Cavusoglu.

-A sada, uz pomoć našeg saveznika NATO-a, PKK je naoružan do zuba - dodao je u tekstu.

Na kraju je istakao da je, uprkos tome što se suočava s najopasnijim oblikom terorizma, njegova zemlja ponosna što doprinosi zaštiti života svoga saveznika.

-Turska je ponosna što naše akcije ne spašavaju samo turske, već i američke živote. Zbog tih spašenih života, zbog tereta koji smo preuzeli u interesu naše kolektivne globalne sigurnosti, Turska je u pravu kada insistira da Sjedinjene Američke Države ne naoružavaju teroriste koji žele da nas unište. Vrijeme je da se odabere strana - napisao je Cavusoglu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.