open-navfaktor-logo
search
Ankara
Cavusoglu: Turska je uspjela spriječiti formiranje terorističke države na sjeveru Sirije
Dodao je kako se teroristi YPG/PKK-a biti uklonjeni iz područja 30 kilometara od granice s Turskom
23.10.2019. u 10:24
get url
text

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas u Ankari kako je njegova zemlja u pet dana postigla historijske sporazume s dvije najveće svjetske sile, te kako turska antiteroristička operacija "Izvor mira" predstavlja prekretnicu za budućnost Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je bio gost uredničkog deska Anadolu Agency (AA) u Ankari gdje je odgovarao na pitanja novinara o aktuelnim dešavanjima u Turskoj i u svijetu. Fokus je bio na jučer postignutom dogovoru Turske i Rusije prema kojem se teroristi YPG-a povlače te počinju i zajedničke patrole u Siriji. Cavusoglu je istakao kako je Turska u pet dana postigla historijske sporazume s dvije najveće svjetske sile (SAD i Rusija), te kako je operacija "Izvor mira", koju je turska vojska pokrenula 8. oktobra, prekretnica za budućnost Sirije.

-Turska je u pet dana postigla historijske sporazume s dvije najveće svjetske sile, te države su prihvatile legitimitet operacije 'Izvor mira' - rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako je turska svojim naporima koje je uložila "uspjela spriječiti formiranje terorističke države na sjeveru Sirije". Dodao je kako se teroristi YPG/PKK-a biti uklonjeni iz područja 30 kilometara od granice s Turskom.

-Turska nema direktan kontakt sa sirijskim režimom, mogu postojati samo kontakti na nivou obavještajnih struktura - podvukao je Cavusoglu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.