open-navfaktor-logo
search
Šef diplomatije
Cavusoglu: Turska neće nikoga pitati gdje će se učiti ezan ili Kur'an
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu komentarišući slučaj ubistva američkog crnca Georgea Floyda, poručio je kako je nedopustivo da policija na takav način ubije bilo kojeg čovjeka, bez obzira na vjeru ili rasu, kao i da je pogrešno to što je sve nakon ubistva preraslo u vandalizam.
03.06.2020. u 11:44
get url
text

Cavusoglu je gostovao na turskoj televiziji "24 TV", a tom prilikom je odgovarao na pitanja novinara o aktuelnim dešavanjima.

Jedna od tema koje se Cavusoglu dotakao bila je i ubistvo američkom crnca Georgea Floyda, koji je podlegao od posljedica brutalnog nasilja američke policije u gradu Minneapolisu.

- Nedopustivo je da policija na takav način ubije bilo kojeg čovjeka, bez obzira na to koje vjere ili rase bio - poručio je Cavusoglu.

Ističući kako je rasizam prisutan u SAD-u, Cavusoglu je rekao kako u kontekstu ubistva Georgea Floyda sada treba funkcionisati pravda.

Dodao je kako nije ispravno to što su dešavanja nakon ubistva prerasla u vandalizam, te upozorio kako je to veoma opasno.

- Mi ne podržavamo i smatramo pogrešnim ovakvu transformaciju u vandalizam, bilo da je riječ o SAD-u ili nekoj drugoj zemlji. Nadam se da će zdrav razum prevladati što je prije moguće - naveo je Cavusoglu.

Govoreći i o aktuelnim dešavanjima u Libiji, Cavusoglu je poručio kako se vođa nelegitimnih snaga na istoku zemlje Khalifa Haftar još ne približava političkom rješenju u zemlji, te kako on ima podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Francuske.

Dodao je kako je Haftarova agresivnost u posljednje vrijeme pojačana, te kako je vlada libijskog premijera Fayeza al-Sarraja odgovorila na te napade i zauzela značajan dio teritorija.

- Zauzimanje obale od Tripolija do Tunisa, zauzimanje međunarodnih aerodroma i napredovanje iz zraka i sa kopna pokazuje zapravo da Hafter ne može pobijediti u ovom ratu - poručio je Cavusoglu.

Govoreći i o dešavanjima na istočnom Sredozemlju, Cavusoglu je podvukao:

- Spremni smo sarađivati sa svima u istočnom Sredozemlju. Niti jedan sporazum koji ne uključuje Tursku neće vaziti. Nikakva saradnja u koju neće biti ukljulena i Turska neće donijeti rezultat. To smo našim koracima i dokazali."

Kratko je prokomentarisao i reakciju iz Grčke na program obilježavanja 567. godišnjice osvajanja Istanbula, tačnije na učenje odlomaka iz Kur'ana u istanbulskoj Aja Sofiji.

Cavusoglu je bio jasan i poručio kako Turska neće nikoga pitati gdje će se učiti ezan ili Kur'an.

- Aja Sofija je vlasništvo Republike Turske, ona je osvojena - zaključio je Cavusoglu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.