open-navfaktor-logo
search
Protiv terorizma
Cavusoglu: Turska od 83 zemlje traži izručenje 452 pripadnika FETO-a
Cavusoglu je danas u turskom parlamentu govorio tokom predstavljanja plana budžeta ministarstva za 2019. godinu, a tom prilikom je, između ostalog, govorio i o borbi protiv terorističke organizacije FETO
14.11.2018. u 12:02
get url
text

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas u Ankari kako njegova zemlja od 83 zemlje traži izručenje najmanje 452 osobe povezane s terorističkom organizacijom FETO, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je danas u turskom parlamentu govorio tokom predstavljanja plana budžeta ministarstva za 2019. godinu, a tom prilikom je, između ostalog, govorio i o borbi protiv terorističke organizacije FETO.

-Turska od 83 zemlje traži izručnje najmanje 452 osobe povezane s terorističkom organizacijom FETO - kazao je Cavusoglu.

Dodao je kako su na osnovu bilateralnih sporazuma sa 21 zemljom, do sada Turskoj izručena 104 pripadnika FETO-a.

-U 21 zemlji obustavljen je rad obrazovnih ustanova povezanih s FETO-om, a turska Fondacija Maarif je preuzela kontrolu nad pomenutim školama u najmanje 16 zemalja - istakao je Cavusoglu.

Ministar je govorio i o izbjeglicama koje borave na području njegove zemlje. Prema njegovim riječima, proces povratka izbjeglica se uspješno provodi.

-Na teritorij očišćen od terorista u okviru ofanziva ‘Štit Eufrata’ i ‘Maslinova grana’, do sada se iz naše zemlje u svoje domove vratilo više od 260.000 izbjeglica - rekao je Cavusoglu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.