open-navfaktor-logo
search
Proširenje NATO-a
Cavusoglu: Turska od Finske i Švedske očekuje jasan stav protiv terorizma
Turska je uvijek podržavala ideju proširenja NATO-a, ali sada iztažava zabrinutost u vezi sa željom Finske i Švedske da se pridruže alijansi, s obzirom na njihove odnose s terorističkim grupama, rekao je u nedjelju turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.
15.05.2022. u 15:00
get url
text

Cavusoglu je ovo kazao nakon neformalnog skupa NATO-a održanog u Berlinu, njemačkom glavnom gradu.

- Zemlje koje podržavaju terorizam ne bi trebale biti saveznici u NATO-u - rekao je Cavusoglu, dodajući da je informisao učesnike sastanka o podršci koju su dvije zemlje pružile terorističkoj grupi PKK-a, posebno o pomoći u oružju koju je pružila Švedska.

Finska i Švedska "moraju prestati podržavati terorističke grupe" i dati jasne sigurnosne garancije kako bi postale članice NATO-a, rekao je Cavusoglu, te je dodao da zemlje članice treba da pokažu solidarnost jedna s drugom.

Ograničenja dozvola za izvoz od strane potencijalnih zemalja članica NATO-a su "neprihvatljiva", dodao je Cavusoglu.

Cavusoglu je prokomentarisao i izjave švedske koleginice Ann Linde o odnosima s terorističkim grupama, rekavši da takve izjave nisu "produktivne", već "provokativne".

Finska i Švedska namjeravaju postati članicama NATO-a koji trenutno ima 30 članica, od kojih dvije angloameričke te 28 evropskih.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.