open-navfaktor-logo
search
Sastanci
Cavusoglu: Turska u borbi protiv terorizma očekuje konkretniju podršku EU-a
Turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu se danas u Ankari sastao s komesarkom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicu Mogherini i komesara za proširenje Johannesom Hahnom
22.11.2018. u 11:38
get url
text

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu komentirao je proces integracije te zemlje u Evropsku uniju i poručio je da su beskorisne izjave koje diskvalificiraju i negiraju njen status kandidata za članstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu se danas u Ankari sastao s komesarkom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini i komesarom za proširenje Johannesom Hahnom.

Skup je održan u okviru Visokog političkog dijaloga Turske i EU-a, a nakon sastanka Cavusoglu je kazao da će delegacije razgovore o situaciji u regiji nastaviti i tokom radnog ručka.

-Dva su cilja ovog sastanka. Prvi je da razmotrimo sve aspekte saradnje između Turske i Evropske unije, a drugi cilj je razmjena stavova o situaciji u regiji, sigurnosnim i vanjskopolitičkim temama - kazao je Cavusoglu.

On je naglasio da je Turska kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i da je njen cilj punopravno članstvo.

-Ne bi se pred nas trebale stavljati političke prepreke. Nema koristi od izjava koje diskvalificiraju i negiraju naš status kandidata - poručio je Cavusoglu.

Šef turske diplomacije također je kazao da sve političke prepreke koje se stavljaju pred Tursku predstavljaju i kočnicu za rast, prosperitet i stabilnost Evropske unije.

Podsjetivši da su i Turska i Evropska unija u proteklim godinama bile žrtve terorističkih napada, Cavusoglu je kazao kako je dobra saradnja Ankare i Brisela od obostanog interesa, uključujući i saradnju u borbi protiv stranih ratnika i svih elemenata koji podržavaju terorizam u regiji.

-Turska u borbi protiv terorizma očekuje konkretniju podršku članica Evropske unije - poručio je Cavusoglu.

Na upit novinara, Cavusoglu je komentirao i ubistvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu i poručio da se svi detalji tog gnusnog zločina moraju rasvijetliti.

-Postoje pitanja na koje se čekaju odgovori. Turska pomno prati slučaj u kojem je potrebno otkriti i izvršioce i nalogodavce brutalnog ubistva koje je izvršeno s predumišljajem - kazao je Cavusoglu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.