open-navfaktor-logo
search
Šef diplomatije
Cavusoglu: Turska u punom kapacitetu uz Azerbejdžan, Armenija treba da se opameti
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas reagujući na armenski pogranični napad na Azerbejdžan kako je njegova zemlja u punom kapacitetu uz Azerbejdžan.
13.07.2020. u 12:47
get url
text

- To što je uradila Armenija je neprihvatljivo. Azerbejdžan nije sam. Mi, Republika Turska i turski narod u punom kapacitetu smo uz Azerbejdžan. Armenija treba da se opameti - kazao je Cavusoglu u programu uživo televizije TRT.

Cavusoglu je kazao kako je vojska Azerbejdžana uradila ono neophodno kako bi odbila napad u pograničnoj regiji Tovuz.

- Jasno je da Armenija pokušava skrenuti pažnju s okupiranih teritorija formirajući zone sukoba drugdje - rekao je Cavusoglu.

Turski ministar je podvukao da će njegova zemlja biti uz Azerbejdžan koje god rješenje ta zemlja prihvatila u vezi s okupiranim teritorijem i Gornjim Karabagom.

Cavusoglu je govorio i o odluci o ponovnom otvaranju istanbulske Aja Sofije za molitvu, kazavši da je takva odluka u skladu sa važećim zakonima i normama i podsjetivši da ova historijska građevina još od 1453. godine, kada je osvojen Istanbul, pripada turskom narodu i da je narodu i poklonjena kao džamija.

- Džamija Aja Sofija je 1462. uvakufljena kao džamija i kao takva treba biti korištena. Može biti i drugačijih mišljenja. Uprkos neslaganju, poštujemo svačije viđenje. Međutim, snažno odbacujemo komentare koji zadiru u pravo suvereniteta Turske - rekao je Cavusoglu. 

Također, pomoćnik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Verišin izjavio je kako je odluka o ponovnom otvaranju Aja Sofije za molitvu, stvar unutrašnjih poslova Turske, poručivši kako ni njegova niti bilo koja druga zemlja nema pravo miješati se u tu odluku.

- Polazimo od toga da se radi o stvari unutrašnjih poslova Turske. Po prirodi stvari, ni mi niti bilo ko drugi nemamo pravo miješati se u to - rekao je Verišin podsjetivši da je vijest o odluci o ponovnom otvaranju istanbulske Aja Sofije odjeknula cijelim svijetom.

Ukazao je na značaj Aja Sofije u civilizacijskom i kulturnom smislu na globalnom nivou. Vrhovni sud Turske poništio je 10. jula odluku Vijeća ministara iz 1934. godine kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.