open-navfaktor-logo
search
Šef turske diplomatije
Cavusoglu: Zašto bismo se trebali odlučno boriti protiv FETO-a?
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu napisao je kolumnu povodom pete godišnjice pokušaja puča u Turskoj.
15.07.2021. u 07:53
get url
text

Njegovu kolumnu prenosimo u cijelosti:

Međunarodna zajednica često izražava svoju osudu terorizma u svim oblicima i manifestacijama te svoju odlučnost u borbi protiv terorizma. Ovaj stav je primjeren, jer terorizam ostaje glavna prijetnja zajedničkoj sigurnosti, blagostanju, vrijednostima i izgledima za svjetliju budućnost čitavog čovječanstva.

Fenomen terorizma pretrpio je posljednjih godina transformaciju. U tom procesu, kako su se ciljevi i sredstva terorističkih organizacija proširivali, tako su njihova djelovanja poprimila nove dimenzije. Terorističke organizacije pokušavaju se prilagoditi društvenom, ekonomskom i tehnološkom razvoju i međunarodnom okruženju koje se brzo razvija. Neke od terorističkih grupa nisu jasno vidljive i skrivene su iza lukavo osmišljenog propagandnog alata. Ova situacija zahtijeva da i mi preispitamo našu globalnu strategiju za borbu protiv terorizma. Efikasna borba protiv terorizma zahtijeva sveobuhvatnu percepciju i svijest o terorističkim organizacijama nove generacije, kao i novu perspektivu i snažnu političku volju koju bi međunarodna zajednica trebala pokazati u tom smjeru.

Suočeni s novom prijetnjom terorizma, vrijeme je da rušimo stereotipe i preispitamo naše odomaćene pretpostavke. Nova vrsta terorističke organizacije, nazvana Fetulahistička teroristička organizacija (FETO) i borba Turske protiv nje upečatljiv su primjer u tom pogledu.

Turska se suočila s brutalnim pokušajem državnog udara od strane FETO-a 15. jula 2016. godine. FETO, tajna teroristička organizacija koja se uvukla u državna tijela, pokušala je uništiti demokratiju i silom srušiti demokratski izabranu vladu. Te crne noći, kao rezultat terorističkog djelovanja FETO-a ubijen je 251 naš građanin, a ranjeno više od 2.000 njih. Državne institucije, posebno naš Parlament i Predsjedništvo, u kojima je utjelovljena slobodna volja države, napadnuti su teškim oružjem, uključujući napade tenkova, vojnih aviona i helikoptera.

Kako su članovi FETO-a mogli biti tako okrutni prema turskom narodu te noći? Kako su postali toliko neprijateljski raspoloženi prema izabranoj vladi i legitimnom ustavnom poretku? Naši odgovori na ova pitanja sadrže putokaze o nastanku i strukturi ove vrlo opasne grupe koja na efikasan način djeluje u brojnim zemljama.

Članovi ove podmukle organizacije bili su podvrgnuti ideološkoj indoktrinaciji i ispiranju mozga u Turskoj i raznim drugim zemljama zloupotrebom najsvetijih nacionalnih i duhovnih vrijednosti, uglavnom u takozvanim obrazovnim institucijama u obliku škola, jezičkih centara ili studentskih domova. Njihovi pogledi na svijet oblikovani su na mitu o tobožnjoj mudrosti  kolovođe Fethullaha Gulena, koji je proglašen takozvanim "imamom svemira".

Iskrivljena hijerarhija unutar FETO-a obavezuje članove da na njegove naređenja gledaju kao na apsolutne istine koje se ne mogu propitivati ​​čak ni ako su u suprotnosti s demokratskim vrijednostima i ljudskim pravima. FETO je mladima isprao mozak do te mjere da su se na kraju otuđili od svojih prijatelja, čak i od svojih porodica, sve kako bi osigurali njihovu potpunu poslušnost. Jednom kad su dobili naređenja, FETO pučisti, poput robota na daljinsko upravljanje, nisu se ustručavali da upere puške u svoje kolege i saborce i da ih ubiju u noći 15. jula.

Pojedinci povezani s FETO-om su veoma vješti u skrivanju u društvu u kojem žive tako što preuzimaju različite identitete. Organizacija se posebno fokusirala na civilnu, vojnu i sigurnosnu administraciju. Krajnji cilj sveg ovoga je preuzimanje državnih institucija.

Tursko iskustvo prije pokušaja državnog udara obiluje primjerima ilegalnih metoda kojima FETO pribjegava kako bi napredovao ka svom cilju. To uključuje ucjenjivanje političara i službenika, pribjegavanje velikim sistematskim varanjima na glavnim prijemnim ispitima kako bi smjestili svoje članove u državne institucije, manipulacije, podnošenje fiktivnih zahtjeva za pokretanje sudskih postupaka protiv svojih protivnika, kao i iskorištavanje prednosti medija, firmi, škola i mreže nevladinih organizacija koje posjeduju u tu svrhu.

Prva meta FETO-a očito je Republika Turska. Iz tog su razloga uključeni u sistematsku crnu propagandu čiji je cilj usmjeravanje međunarodnog javnog mnijenja protiv Turske. Međutim, želio bih dati jedan prijateljski savjet: bila bi teška zabluda pomisliti da FETO predstavlja prijetnju samo Turskoj. Nema sumnje da će pravne istrage koje će biti pokrenute u zemljama u kojima se FETO smjestio razotkriti mnoge nezakonite radnje, od korupcije do varanja u aplikacijama za vize i azil. Za ove zemlje je krajnje vrijeme da učine ovaj korak.

Suprotno onome što tvrde njegovi članovi, FETO nije strana u političkom sukobu u Turskoj, već je krvava teroristička i kriminalna mreža. Sve političke stranke zastupljene u Velikoj narodnoj skupštini Turske, vladajuće ili opozicione, smatraju FETO terorističkom i kriminalnom mrežom.

Moja poruka je jasna. Moramo djelovati zajedno i s istom odlučnošću protiv svih terorističkih organizacija, bez obzira na njihove oblike, uključujući FETO. Ne može se praviti kompromis sa onima koji čine teroristička djela. Kao u slučaju FETO-a, moramo uzeti u obzir skriveno lice terorizma kako bismo odbranili demokratiju i slobode. To dugujemo našim građanima, žrtvama terorizma i budućim generacijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.