open-navfaktor-logo
search
Dva predsjednika
Čeferin najavio nove projekte, Begić zna kako vratiti gledaoce na tribine
Nakon svečanog otvaranja nove zgrade N/FSBiH predsjednici Čeferin i Begić  odgovarali su na novinarska pitanja, a prvi čovjek UEFA-e konstatovao je mu je žao što na današnjoj svečanosti nije bilo Ivice Osima
22.11.2018. u 16:20
get url
text

Predsjednici UEFA-e i N/FSBiH, Aleksander Čeferin i Elvedin Begić, danas su svečano otvorili novu zgradu krovne kuće bh. fudbala u koju je uloženo deset miliona KM. Nakon svečanosti u zgradi nekadašnjeg Geodetskog zavoda, oba predsjednika odgovarali su na novinarska pitanja.

Predsjednik UEFA-e konstatovao je kako mu je žao što na današnjoj svečanosti nije bilo Ivice Osima, legende bh. fudbala bez koje bi sve ovo bilo teško zamislivo.

- Žao mi je da nema legende Ivice Osima. Mislim da je on mnogo zaslužan što danas slavimo - rekao je Čeferin, te se i osvrnuo na prilično slab kvalitet domaće Premijer lige Bosne i Hercegovine:

- Sve manje zemlje imaju problem sa ligama. Igrači koji su mladi napuštaju zemlju, jer i moja Slovenija ima problema. Spremamo prijedlog za novo takmičenje koje bi trebalo startati 2024. godine. Doprinijet će razvoju liga manjih zemalja.

Prvi čovjek UEFA-e je u nastavku govorio o pomoći klubovima i infrastrukturi.

- Mi novac dajemo savezu, a savez odlučuje gdje će upotrebiti i šta je najvaznije - naglasio je Čeferin, a na riječi predsjednika UEFA-e nadovezao se i Elvedin Begić:

- Savez je taj koji implementira projekte kroz klubove i lokalne zajednice.

Premijer liga već neko vrijeme se bori sa slabom posjetom, a Begić smatra kako to nije problem koji nema rješenje.

- Ako budemo imali bolju infrastruturu i uvjete za noćne utakmice i sponzori ce doći - naglasio je predsjednik N/FSBiH.

Gost iz Slovenije smatra da je formiranje Lige nacija bilo pravi potez, što se baš i ne može reći za njegovu Sloveniju, makar kada je riječ o rezultatima u novoformiranom takmičenju.

- Liga nacija je puno bolja nego što smo očekivali. Ne za mene lično jer je Slovenija ispala. Nevjerovatna je razlika u broju gledalaca. Takmičenje je fenomenalno i bit će bolje svake godine - kazao je Čeferin, te naglasio je kako će i budućnosti regionalne lige, već da se planira takmičenje veće od regionalne lige.

Za kraj se Čeferin osvrnuo i na priču o Superligi u kojoj bi igrali najveći evropski klubovi, a koja se posljednjih dana u evropskim i svjetskim medijima.

- Dok sam ja tu neće biti Superlige. Odnosi FIFA-e i UEFA-e su dobri. Moj posao je da branim evropski fudbal - poručio je Slovenac na kraju svog obraćanja medijima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.