Čekaonice domova zdravlja poluprazne: Tokom štrajka primaju se samo hitni slučajevi

Objavljeno: 13.10.17 u 11:07 Autor: E. Ha.

Jutros od 7 sati i 30 minuta zdravstveni radnici Kantona Sarajevo stupili su u generalni štrajk, a kako navode iz Sindikata radnika u zdravstvu KS, potrajat će sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, viša cijena satnice i promjena koeficijenta prema kojem se izračunava.

Čekaonice u domovima zdravlja Omer Maslić i Centralnom objektu u Vrazovoj su skoro prazne, a prema riječima Armana Šarkića, glasnogovornika JU Dom zdravlja KS, vjerovatno je to tako jer su pacijenti upoznati sa početkom štrajka.

- Mi smo specifična djelatnost i ne možemo 100 posto štrajkati. Postoji konsenzus Sindikata i menadžmenta i tu nema nedoumica, akutna, hitna medicinska stanja se tretiraju i moraju se tretirati. Službe rade u smanjenom kapacitetu. Stomatologija će tretirati hitna stanja, laboratorija će raditi prema uputnicama, RTG-radiološka dijagnostika treba da radi sa onim pacijentima koji imaju uputnicu, patronažna služba isto treba da radi. Kartoteke rade jer oni vrše trijažu, ne smije nam se potkrasti hitan slučaj, a da ga mi ne prepoznamo – zaključuje Šarkić.

Ljekar prim. dr. Mahir Tokić, specijalista za plućne bolesti i tuberekulozu, član Sindikata radnika u zdravstvu KS, ističe da su prisiljeni da na ovaj način traže svoja prava.

- Nama je teško, mi smo ugroženi, a druga strana to neće da čuje. Ovo je krajnji oblik izražavanja našeg nezadovoljstva zbog stanja u zdravstvu. Mi smo dovedeni u situaciju da naš posao i ono što radimo daleko više vrijedi od drugih poslova koji su dovedeni na naš rang. Ako vam kažem da čistačica u BH Telecomu i Elektroprivredi BiH ima plaću ljekara opće prakse, onda se ja pitam vrijedi li ići učiti, studirati i onda nastaviti dalje – kaže Tokić, koji za sebe kaže da je na zalasku karijere dočekao da se mora boriti za svoja prava.

On ističe da se zdravstveni radnici ne bave običnim poslom, već da se brinu o zdravlju ljudi.

- Mi se dobro brinemo o našim pacijentima bez obzira na sve. Za zdravstvo kažu da je najviše korumpirano. Ja ovaj grad nisam napuštao ni kada je bilo najteže. Nekada je ovaj bijeli mantil kazivao da smo mi heroji u bijelom, nakon 20 godina zovu nas lopovima i korumpiranima. Ne znam kako sam od heroja postao lopov – pita se Tokić.

Zdravstveni radnici su nezadovoljni, a samim tim, prema Tokićevim riječima, trpe i pacijenti.

- Ovo stanje može potrajati dugo, a sve zavisi kako će nas shvatiti druga strana. Ministarstvo zdravstva KS je uključeno u razgovore i mora biti naš partner. Međutim, izgleda da mi nismo od općeg interesa, čim smo došli do toga da na ovaj način tražimo pravo koje nam zaista pripada – kazao je Tokić.

Ovaj ljekar kaže da se radi u teškim uvjetima, da je oprema sa kojom rade zastarjela, da se svako malo kvari.

- Mi ne tražimo ništa mimo onoga što je moguće ostvariti. Mi nismo na pijaci, da se dogovaramo koliko će nam se dati. To je veoma neukusno. Nema smisla da se govori o vrijednosti ovoga posla. Ako novca ima za sve i svašta, mora ga biti i za nas – zaključuje Tokić.

Neki pacijenti napuštaju domove zdravlja nezadovoljni, a ostali sjede i čekaju.

Majka koja je na pregled dovela bolesnu bebu kaže da je pedijatar pregledao njeno dijete, te da nije imala problema u domu zdravlja zbog štrajka koji je u toku.

- Neka svako traži svoja prava. Moju bebu su pregledali i nisu nam pravili nikakav problem. Kažu da primaju hitne slučajeve i bolesnu djecu – kaže ova majka.

Jedan od nezadovoljnih pacijenata kaže da nije sretan zbog štrajka jer ne zna da li će ga ljekar htjeti primiti, ali da će čekati bez obzira na sve.