open-navfaktor-logo
search
Ubistvo novinara
Celik: Turska će javnosti saopćiti kako je ubijen Khashoggi
Mi nikoga unaprijed ne optužujemo, ali ne dopuštamo da bilo šta ostane sakriveno, poručio je Celik
20.10.2018. u 14:38
get url
text

Portparol turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik je poručio kako će Turska otkriti javnosti ono što se tačno desilo u slučaju ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, te da u to niko ne treba sumnjati, javlja Anadolu Agency.

Celik je tokom boravka u Istanbulu odgovarao na pitanja novinara u vezi s ubistvom saudijskog novinara i kolumniste "Washington Posta" Jamala Khashoggija.

Istakao je kako Turska provodi nezavisnu istragu.

- Mi nikoga unaprijed ne optužujemo, ali isto tako ne dopuštamo da bilo šta ostane skriveno - kazao je Celik, te dodao:

- Naša čast nas obavezuje da se ovaj slučaj rasvijetli. Koristit ćemo sva moguća sredstva i sve će biti otkriveno. To je volja i želja i našeg predsjednika.

Podvukao je kako je slučaj novinara Khashoggija vrlo ozbiljan događaj, koji je izazvao gnjev cijelog čovječanstva.

- Svako u svijetu prati ovaj slučaj s velikim interosovanjem. U ovom slučaju se cijeni činjenica da turski autoriteti, tursko tužilaštvo provodi preciznu istragu - poručio je Celik, te podvukao kako "niko ne treba sumnjati u to da će Turska otkriti javnosti ono što se konkretno desilo".

Saudijska Arabija je sinoć saopćila da je novinar Khashoggi umro nakon svađe u saudijskom konzulatu. Prema navodima saudijske državne televizije, 18 državljana Saudijske Arabije privedeno je zbog veze sa smrću Khashoggija u konzulatu te države u Istanbulu.

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Khashoggi je bio poznat kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije, a podržavao je i list "Al Watan", koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.