open-navfaktor-logo
search
U Bukureštu
Čelnici N/FS BiH prisustvovali sastanku regionalnih fudbalskih asocijacija
Predstavnici regionalnih asocijacija podržali su kandidaturu Aleksandra Čeferina za novi mandat na poziciji lidera evropskog fudbala
20.09.2018. u 17:52
get url
text
Sastanak u Bukureštu

Nakon nekoliko prethodno održanih skupova, danas je u Bukureštu održan još jedan regionalni sastanak predstavnika nacionalnih asocijacija jugoistočne Evrope.

Sastanak je okupio predstavnike 14 saveza: Prisustvovali su predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Makedonije, Grčke, Kosova, Crne Gore, Rumunije, Rusije, Srbije, Slovenije i Turske. Takođe, na sastanku su bili prisutni i predstavnici UEFA.

Učesnici su diskutovali o prijedlogu mogućeg regionalnog takmičenja omladinskih kategorija, koji u narednom periodu treba biti detaljnije razrađen. Sve asocijacije su preliminarno podržale koncept turnirskog sistema takmičenja koji je predložio FS Rumunije, a FS Turske izrazio je spremnost da bude domaćin prvog takvog turnira.

Predstavnik UEFA Noel Mooney prezentirao je način na koji se putem implementacije UEFA GROW programa može povećati broj mladih osoba involviranih u fudbalske aktivnosti, sa daljim pozitivnim refleksijama na imidž asocijacije i povrat uloženih sredstava. Istaknuto je da su za realizaciju navedenog programa veoma bitni razumijevanje i podrška državnih organa, kao i relevantni zakonski propisi.

Pored navedenog, razgovarano je i o izborima za Predsjednika i pojedine članove izvršnih organa UEFA i FIFA, koji će biti izvršeni na UEFA Kongresu u Rimu, 7. februara 2019. godine. Predstavnici svih regionalnih asocijacija podržali su kandidaturu sadašnjeg Predsjednika UEFA Aleksandra Čeferina za novi mandat na poziciji lidera evropskog fudbala i u tom smislu potpisali zajedničku deklaraciju.

Na kraju sastanka, predstavnici turskog saveza su informisali ostale učesnike o svim aspektima kandidature za domaćinstvo Evropskog prvenstva 2024. godine.

N/FS BIH predstavljali su Prvi potpredsjednik Milorad Sofrenić i generalni sekretar Jasmin Baković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.