Čelnici vladajuće stranke na suđenju zbog rušenja džamije 1992. godine

Objavljeno: 19.04.17 u 12:43

Vrhovni indijski sud u srijedu je naredio suđenje za četvero visokih zvaničnika vladajuće hinduističke nacionalističke stranke zbog napada na historijsku džamiju 1992. godine zbog čega je došlo do izbijanja nasilja između muslimana i hindusa u kojem su nastradale hiljade ljudi.

Maketa džamije  FOTO: EPA
Maketa džamije FOTO: EPA

Niži sud je ranije odbacio optužbe za urotu protiv ove četvorke u slučaju koji je skoro 25 godina u zastoju u sporom indijskom pravnom sistemu.

Hinduističke grupe kažu da je Babri džamija iz 16. stoljeća izgrađena nakon što su muslimanski osvajači uništili hram posvećen hinduističkom bogu kralju Ramu. Hinduistički fundamentalisti su u decembru 1992. godine ovu građevinu sravnili sa zemljom krampama i pajserima.

Napad na ovu džamiju u gradu Ayodhya, 550 kilometara istočno od New Delhija, izazvao je najveću eksploziju nasilja između hindusa i muslimana, u kojem je 2.000 ljudi ubijeno. Još hiljade ih je poginulo u kasnijem nasilju izazvanom svađama oko ove lokacije.

Ovo četvero stranačkih čelnika optuženo je za držanje huškačkih govora koji su potakli hiljade njihovih simpatizera koji su kampirali u Ayodhyi na napad na džamiju 6. decembra.

Ove četiri osobe, L.K. Advani, Murli Manohar Joshi, Uma Bharti and Kalyan Singh, kazale su da je uništenje ove džamije bio spontani izljev bijesa ljutitih hinduističkih aktivista.