open-navfaktor-logo
search
Liga prvaka
Celtic pred 25.000 navijača nakon preokreta savladao Sarajevo
Škotski prvak Celtic porazio je Sarajevo s 1:3 u prvoj utakmici prvog pretkola Lige prvaka, i to nakon preokreta
09.07.2019. u 21:39
get url
text

Pred 25.000 navijača fudbaleri Sarajeva večeras su poraženi od Celtica s 1:3 u prvom susretu prvog pretkola Lige prvaka. Škotski velikan, koji u svojim vitrinama ima 50 titula prvaka svoje zemlje, slavio je nakon preokreta.

U uvodnim minutama utakmice, koje je obilježila lijepa koreografija na sjevernoj tribini najvećeg bh. stadiona, lopta je nešto više bila u posjedu slavnog škotskog tima, no izabranici Niela Lennona baš i nisu imali pravih rješenja prema naprijed.

Za razliku od Celtica, Sarajevo je prvu priliku imalo već u sedmoj minuti utakmice. Mersudin Ahmetović je odlično uposlio Anela Hebibobića koji se našao u velikoj šansi, no Scott Bain na golu gostiju skinuo je udarac krilnog fudbalera Sarajeva.

U 21. minuti Forrest je dobro centrirao s lijeve strane, ali je Lazić pravovremeno intervenisao.

Samo dvije minute kasnije Rahmanović je dobro prošao po desnoj strani, uspio je centrirati, no Christie izblokirao pokušaj ubačaja veznjaka Sarajeva. Nije to bio najbolji blok, a umjesto u korneru lopta je mogla vrlo lako završiti u mreži gostiju.

Treći korner koje je Bordo tim izborio u 28. minuti rezultirao je vodstvom. Debitant u dresu Sarajeva najbolje se snašao u kaznenom prostoru i u svom premijernom nastupu pred koševskom publikom postigao prvjenac nakon kojeg je proključao najveći bh. stadion.

Ipak, prednost Sarajeva trajala je svega šest minuta. Vodstvo bh. prvaka poništio je odličan udarac Michaela Johnstona sa nekih 20ak metara, a Vladan Kovačević nije imao šansi nakon ovoga šuta.

Do kraja prvog dijela nije bilo većih prilika na obje strane.

{$galerijaFotografija}

Da veliki timovi skupo naplaćuju greške i nonšalantnost potvrdilo se u 51. minuti kada je Odsonne Edouard pogodio poslije asistencije Johnstona, strijelca prvog gola. Škotski tim tako je stigao do totalnog preokreta već na samom početku drugog poluvremena.

U nastavku utakmice i nije bilo pretjerano velikih prilika koje bi vrijedilo izdvojiti. Lopta je bila nešto više u posjedu gostiju, a ako neke pokušaje vrijedi spomenuti onda su to udarci Mersudina Ahmetovića, kao i situacija u kojoj je Amar Rahmanović u 76. minuti pao u kaznenom prostoru gostiju. Ipak, švedski sudija se nije oglasio.

{$galerijaFotografija}

Konačan rezultat u večerašnjem susretu postavio je rezervista Scott Sinclair kada je u 85. minuti petom pogodio za konačnih 1:3.

Mogao je Sinclair u sudijskoj nadoknaditi povisio i na 1:4, ali je Kovačević odbranio njegov šut.

Revanš-utakmica se igra slijedeće srijede na Celtic Parku.

Utakmica Sarajevo vs Celtic 09.07.2019
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.