open-navfaktor-logo
search
Ministrica zdravstva USK
Ćemalović: Moramo svi zajedno biti odgovorni, pozivam vjernike da ostanu u ramazanu u svom domu
Posljednjih dana epidemiološka situacija u Unsko-sanskom kantonu se pogoršava.
11.04.2021. u 16:58
get url
text

Dodatni problem zdravstvenim radnicima u ovom kantonu predstavljaju migrantski kampovi u kojima ima sve veći broj zaraženih koronavirusom.

Prije nekoliko dana 55 migranata koji su pozitivni na COVID-19 napustilo je kamp Miral nakon čega im se gubi svaki trag. 

- Nažalost, mi nemamo nikakve informacije gdje se nalaze i teško da ćemo saznati, jer oni nemaju nikakve dokumente da bi mogli utvrditi njihov identitet. Da li su na ulicama, u napuštenim objektima ili su prešli granicu, stvarno ne znamo.

Ono što mogu reći je da je kamp Miral u karantinu i da niko iz njega do daljnjeg ne može izlaziti, ali ni ulaziti. U Biri više nema pozitivnih, tako da više nisu u karantinu. U Sedri smo imali prije tri dana 13 pozitivnih migranata, ali i osoblja iz IOM-a, tako da su oni još u karantinu – kaže za Faktor Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK.

VEZANI TEKST - Ćemalović: Migranti u USK koji su pozitivni na COVID-19 i nalaze se van kampova velika su opasnost
 

Posebnu pažnju, kako kaže, posvetili su epidemiološkoj situaciji u osnovnim i srednjim školama, gdje će u narednom periodu praviti svakodnevne analize. 

- Svaku školu gledamo pojedinačno. Tako je Druga osnovna škola iz Bosanske Krupe zbog većeg broja zaraženih prešla na online nastavu. Ako ima samo nekoliko zaraženih u razredu, onda taj razred prelazi na online nastavu, a, ako imamo više razreda, onda će cijela škola nastavu raditi od kuće. Ne možemo kažnjavati učenike i škole koje nemaju nijednog zaraženog.

Pogotovo jer je osnovcima od prvog do petog razreda potrebna nastava. U Unsko-sanskom kantonu ionako imamo manjak učenika zbog odlaska u inostranstvo i moramo voditi računa o mentalnom zdravlju najmlađih učenika osnovnih škola. Cijele škole idu na online nastavu samo kada nemamo drugog izlaza – pojašnjava Ćemalović.   

Ministrica zdravstva USK apeluje na sve građane da se pridržavaju svih naredbi i da izbjegavaju veća okupljanja. 

- Moramo svi zajedno biti odgovorni. Uskoro počinje mjesec ramazana i to je potencijalni rizik. Poštujući ramazan pozivam vjernike da ostanu za ovaj sveti mjesec u svom domu, da nas što manje bude u grupama.

Moramo znati da imamo posla sa britanskim sojem koronavirusa koji je agresivan i koji se brzo prenosi. Za nekoliko dana pacijenti, nažalost, imaju tešku kliničku sliku. Najviše oboljevaju mlađi, od 25 do 45 godina, a, kada pričamo o smrtnosti, većinom su to osobe preko 65 godina – ističe ministrica zdravstva USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.