open-navfaktor-logo
search
Godina na izmaku
Čemu nas je naučila 2020. i koje bismo stvari i dalje trebali svakodnevno primjenjivati
Godina na izmaku podsjetila nas je na prave životne vrijednosti - porodicu, zajedništvo i požrtvovnost, a pokazala nam je i koliko je važno zadržati pozitivnu energiju i pomagati drugima, ali i o svom zdravlju. 
24.12.2020. u 19:44
get url
text

No, 2020. podsjetila nas je i na heroje oko nas koje možda ranije nismo primjećivali, pa krenimo redom:

Upamti lekciju zahvalnosti

Možda najvažnija lekcija koju trebamo ponijeti iz 2020. godine je ta kako je zapravo sve krhko. Čak i one stvari o kojima ne razmišljamo jer ih uzimamo zdravo za gotovo.

Primjera radi, malo je koja mlada osoba, koja nije imala nikakvih većih problema u životu, razmišljala o tome koliko je zdravlje važno. Kao, tu je, nije mi ništa, zašto se moram brinuti?!

Međutim, ova je godina pokazala kako je apsolutno sve za što mislimo da će tu biti zauvijek tako prolazno, krhko i moguće je da nestane u sekundi.

Upravo iz te spoznaje trebamo izvući još jednu lekciju, a to je – zahvalnost. Istina, zahvalnost je umijeće koje se vježba, a 2021. ne može biti bolji početak za učenje tog važnog detalja.

Umijeće strpljenja

Ako vam strpljenje dosad nije bila jača strana, onda vas je ova godina sigurno primorala da se naučite i toj važnoj sposobnosti.

Počevši od svakodnevnih banalnih stvari, poput čekanja u redu jer u trgovini ne smije biti više od pet, šest ljudi, pa preko kašnjenja pošiljki i do svega drugoga što se doslovno preokrenulo tokom noći, svi smo bili prisiljeni na čekanje.

To je na trenutak usporilo naše užurbane živote i zapravo cijela ova kriza s koronavirusom nam je pokazala kako sve sitnice koju su nam “jele živce” i nisu tako bitne.

Naučili smo i kretati negdje na vrijeme, zar ne? Jer, ako znamo da ćemo negdje čekati u redu, krenut ćemo ranije.

A za vrijeme čekanja ćemo razmišljati, slušati muziku, opuštati se ili možda rješavati neke druge stvari. Jednostavno, sve se može, iako se do jučer tako nešto činilo nemogućim.

Više cijenimo vrijeme provedeno sa najmilijima

Užurban životni tempo često nam nije ostavljao dovoljno vremena za kvalitetno druženje s porodicom, a 2020. podsjetila na prave životne vrijednosti.

Danas smo svi zahvalni na trenucima provedenim sa najmilijima, kada smo svi zajedno i kada smo zdravi, te ih svakako više cijenimo i nastojimo imati što više takvih trenutaka.

Ova godina podsjetila nas je i na sve blagodati tehnologije, pa smo naučili kako možemo često biti i s rodbinom i prijateljima s kojima se iz raznih razloga nismo u mogućnosti vidjeti često.

Postali smo empatičniji, više pomažemo jedni drugima

Zbog pandemije počeli smo više primjećivati starije i nemoćne u našoj okolini, kojima je i najmanja pomoć dobrodošla. Mnogi su često dobavljali namirnice i druge potrepštine komšijama, onima koji su bili u izolaciji zbog COVID-19.  

Zaključak je da su ljudi postali empatičniji jedni prema drugima i s puno više razumijevanja.

Sada znamo ko su istinski heroji u našem društvu

Godina od koje se polako opraštamo pokazala je i ko su istinski heroji u našem društvu. Na prvom mjestu to su naši ljekari i medicinske sestre te svi drugi koji nesebično rade u javnim službama i koji su svih ovih mjeseci bili uz druge i pomagali im.

Mnogi od njih naradili su bez prestanka i po 12, 13, i više sati, profesionalno odrađivali svoje zadatke u punoj opremi, a i praznike koji su na vratima provest će pomažući drugima, a ne uz svoje najmilije.

Vratili smo se u prirodu i više je cijenimo

 Zahvaljujući 2020. stekli smo zdrave navike poput popodnevnih šetnji, odlaske na vikend izlete u prirodu.

Istraživanja naučnika sa engleskog univerziteta u Exeteru pokazalo je kako su sudionici analize, koji su na sedmičnoj bazi provodili 120 minuta ili više, uglavnom bili boljeg psihofizičkog stanja od onih koji nisu uopće ili su rijetko boravili u prirodi.

2020. podsjetila nas je i koliko je važno zadržati pozitivan duh

Koliko god nam je 2020. bila teška i stavlja nas pred razne izazove, naučili smo da je svaki novi dan i novi početak. Naučili smo u najtežim trenucima vidjeti barem trunku pozitivnog, cijeniti tuđu pomoć i pružiti je kada je to potrebno.

Koju god smo od ovih lekcija naučili ove godine treba je dobro zapamtiti i svakodnevno je i dalje primjenjivati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.