Čengić: Posmrtni ostaci 42 žrtve bit će ukopani 11. jula u Potočarima

Objavljeno: 21.04.17 u 13:32 Autor: S. Ka.

Do sada su identificirani posmrtni ostaci 42 žrtve genocida koji bi trebali biti ukopani 11. jula na kolektivnoj dženazi u Potočarima. Ovaj broj vjerovatno nije konačan.

Za dženazu spremni posmrtni ostaci 42 žrtve  FOTO: ARHIV
Za dženazu spremni posmrtni ostaci 42 žrtve FOTO: ARHIV

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je za Faktor da se radi, uglavnom, o nekompletnim posmrtnim ostacima žrtava. Prema želji porodica, oni će biti ukopani u Potočarima.

Broj žrtava koje će naći konačni smiraj 11. jula nije konačan. Čengić je pojasnila da je još 170 žrtava identificirano na temelju DNK analize, ali ih porodice još nisu identificirale.

- Pored toga, posmrtni ostaci 60 žrtava prošli su kompletan proces identifikacije, ali se porodice još nisu izjasnile o tome gdje žele da bude obavljen ukop – kazala je Čengić.

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli danas je identificirano pet žrtava iz proteklog rata. Riječ je o žrtvama bošnjačke nacionalnosti ubijenim tokom genocida izvršenog u julu 1995. godine na području Srebrenice.

Prema njenim riječima, posmrtni ostaci ekshumirani su u ranijem periodu iz sekundarnih masovnih grobnica Liplje i Kamenica na području Zvornika, sekundarnih masovnih grobnica Zalazje i Zeleni Jadar na području Srebrenice i na površini terena na lokalitetu Kameničko Brdo na području Bratunca.

Danas su identificirani: Aziz (Nurko) Sulejmanović, rođen 1961. u mjestu Luka, općina Srebrenica; Omer (Adil) Smailović, rođen 1961. u mjestu Peći, općina Srebrenica; Zule (Nezir) Fejzić, rođen 1963. u mjestu Nogačevići, općina Srebrenica; Jakub (Salih) Mandžić, rođen 1958. u mjestu Gladovići, općina Srebrenica i Ahmo (Salih) Smajić, rođen 1952. u mjestu Tokoljaci, općina Srebrenica.

Istovremeno, nastavljene su ekshumacije na lokalitetu Krajinovići, na području Bratunca, gdje su danas ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve. Tijela žrtava su nekompletna, a posmrtni ostaci nalazili su se na površini terena.

Nakon ekshumacije, prevezeni su u Komemorativni centar u Tuzlu radi sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade i uzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu kako bi se utvrdio identitet žrtava.