open-navfaktor-logo
search
Odlazak prijatelja
Centar za mir Mostar: General Divjak se saživio sa svojom BiH koju nikada nije izdao
Sa iskrenim žaljenjem i velikom tugom, dubokim poštovanjem, odanosti i zahvalnosti, suočeni smo sa odlaskom našeg dragog i iskrenog prijatelja generala Jovana Divjaka, poručili su večeras iz Centra za mir i multientičku saradnju Mostar. 
08.04.2021. u 21:52
get url
text

- U najtežim trenucima agresije bio je jedan od ključnih ljudi odbrane Bosne i Hercegovine, u miru se za državu borio pomažući mladim ljudima da se obrazuju. Iako rođen u Srbiji, Jovan Divjak se saživio sa Mostarom i Sarajevom, gradovima u kojima je službovao i sa svojom Bosnom i Hercegovinom koju nikada nije izdao. Bosanci i Hercegovci pamtit će o ovog velikog čovjeka i patriotu koji je još za života sebi osigurao mjesto među velikanima kojima se ova zemlja ponosi.

Naša je trajna obaveza da sačuvamo sjećanje na njegov dragi i plemeniti lik.

U ljeto 2019. godine u Mostaru je primio priznanje "Mimar mira" i obratio nam se sljedećim riječima:

- Hvala Centru za mir koji je ocijenio da ja i moji drugovi, ja kao građanin BiH, učestvujem u odbrani BiH i da sačuvamo onu državnost koja je stvorena 1943-1944., i to što su prepoznali da se mi i danas borimo za BiH na temelju onoga što mora da se promijeni - na obrazovanju. Jer, obrazovanje je jedino oruđe kojim se može mijenjati svijet. To nedostaje BiH. Mi koji radimo u Udruženju Obrazovanje gradi BiH, mislim da je to njima priznanje. I ovih dana, godinama će se baviti kao vi u Centru za mir za toleranciju i međusobno poštovanje. Naravno, želim da zahvalim gospodinu Oručeviću što je u vremenu mog boravka, "uživanja" u Beču, pomogao da zajedno sa drugima odbranim istinu o odbrani Sarajeva 1992. - 2. i 3. maja. Hvala ti velika - kazao je tada general Divjak, saopćeno je iz Centra za mir.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.