open-navfaktor-logo
search
Održavanje likvidnosti
Centralna banka Rusije zabranila kupovinu zlata od banaka
Centralna banka Ruske Federacije obustavila je kupovinu zlata od banaka zbog povećane potražnje građana za tim plemenitim metalom. To je najnoviji pokušaj da se riješe problemi nastali zbog sankcija koje su Rusiji uvedene zbog rata u Ukrajini.
17.03.2022. u 15:45
get url
text
Rusija centralna banka

Analitičari ruske državne banke VTB kažu da ta odluka ima smisla, jer je izgubljen pristup ruskim deviznim rezervama, pa je udio zlata u rezervama Centralne banke Rusije porastao sa 21 na 40 posto, javlja Reuters

Prema njihovim riječima, strukturalni deficit likvidnosti bankarskog sektora u najvećoj zemlji na svijetu pao je ispod četiri biliona rubalja (36 milijardi dolara), a prethodno je iznosio sedam biliona rubalja.

Kako se ocenjuje akutna faza deficita likvidnosti je prošla, pa nema smisla da centralna banka kupuje zlato od banaka zbog održavanja likvidnosti.

Analitičari ruske BCS banke ocjenjuju da će građani Rusije koji kupuju plemenite metale pomoći u smanjenju obrta novca koji je preplavio rusku privredu, kao i likvidnost ruskih banaka.

Jedan američki dolar, prema trenutnom kursu, vrijedi 111,01 ruskih rubalja.

- Trenutno je povećana potražnja za zlatom u polugama, posebno zbog toga što je ukinut porez na dodatnu vrijednost na tu kupovinu - navodi se u saopćenju Centralne banke Rusije.

Sankcije zapadnih zemalja odsjekle su Rusiju od glavnih globalnih finansijskih tržišta i zamrzle skoro polovinu njenih zlatnih i deviznih rezervi u iznosu od 640 milijardi dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.