open-navfaktor-logo
search
"Tek smo u drugom krugu"
Čerkez: Maske će postati dio našeg svakidašnjeg života
Dolaskom sve toplijih dana mnogim građanima nošenje zaštitne maske predstavlja problem, otežava disanje, pa se pitaju kada će se naložiti barem da se maske ne nose na otvorenom. Odgovore smo potražili u Ministarsvu zdravstva Federacije BiH, tačnije kod Gorana Čerkeza, pomoćnika federalnog ministra zdravstva.
Merima Čustović
13.05.2020. u 21:23
get url
text

- Tek smo u drugom krugu popuštanja mjera. Mi nismo došli ni do trećeg kruga. Danas je praktično prvi dan drugog kruga mjera. To znači, polako. Maske će postati naš svakidašnji dio života još dugo. Jer mi ne znamo šta ko nosi, koji virus. I mi sa maskom štitimo drugog i s obzirom na to da je situacija s ovim virusom takva da vi ne znate ko je zaražen, maska štiti druge ljude, nosit će se do daljnjeg, i to je jedna mjera koju susjedi i drugi ljudi propisuju i to je normalno - govori nam Čerkez i dodaje:

- Naravno, kada ste sami na otvorenom, nema nigdje nikoga oko vas, pa nećete je držati na licu. Čim ste u blizini veće grupe ljudi, gdje imate mogućnost kontakta, onda ćete je i nositi. Isto kao što neko u kafani dok pije piće neće imati na ustima masku, tako i neko ko sam šeta u prirodi ili cestom, a nigdje nikoga oko njega, neće imati masku na licu. Ali ako je u samoposlugama, u gužvama, tržnim centrima, u objektima, to je preporučeno i na to se moramo privići.

Naglašava da stub lične zaštite čine pranje ruku, nošenje maske i držanje distance.

- Ta tri elementa su neophodna u zaštiti, ukoliko ne želimo da promijenimo, pogoršamo epidemiološku situaciju - poručio je Čerkez.

S obzirom na to da je u susjednoj Republici Hrvatskoj u Klinici za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" izolovan virus COVID-19, odnosno uzgojen u laboratorijskim uvjetima, a što je prvi korak za vakcinu, Čerkeza smo upitali da li mi imamo takav kapacitet.

- Da, u Hrvatskoj su to uradili. Ovdje nismo radili ni na kakvoj izolaciji virusa - rekao je Čerkez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.