open-navfaktor-logo
search
Član kriznog štaba
Čerkez: Očekujemo da počnu raditi prijevoz i vrtići, do kraja maja u velikoj mjeri vraćamo se normalnom životu
Član Federalnog kriznog štaba i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez najavio je kako će na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine već ove sedmice doći do ublažavanja mjera.
04.05.2020. u 12:46
get url
text

- Rezultati koje smo ostvarili čine nas zadovoljnim, ali i opreznim. Potrebno je dalje praćenje. Krenuli smo u liberalizaciju mjera. Morat ćemo vidjeti kroz naredni period kako se to odražava na broj novih pozitivnih slučajeva. Ono što je sigurno da epidemija nije gotova i da će biti obolijevanja. To će biti, nadamo se, kontrolisano, a to zavisi od svih nas - naveo je Čerkez.

Čerkez je kazao da su dobrim rezultatima doprinijeli pridržavanje mjera, posebno ljudi treće generacije, ali i djece.

- Već ove sedmice razmatramo određene mjere. Vrlo brzo očekujemo da počne raditi gradski prijevoz, kao i vrtići, uz određena pravila. Važno je da se pridržavamo. Molim svo stanovništvo da ne dozvolimo da manjina koja se ne pridržava mjera ugrozi sve druge. Ukoliko se budemo pridržavali, očekujem da se do kraja mjeseca u velkoj mjeri vratimo normalnom životu - dodao je Čerkez.

U Federaciji BiH u posljednja 24 sata nema novooboljelih od koronavirusa.

Kako je saopćeno, prvi put imamo više oporavljenih nego aktivnih slučajeva, oboljelih od COVID-19. Do danas je u FBiH 461 pacijent izliječen od koronavirusa. Boj aktivnih slučajeva je 444.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.