open-navfaktor-logo
search
Unsko-sanski kanton
Ceste FBiH o opasnoj saobraćajnici Bihać - Bosanska Krupa, koliko još miliona KM treba za alternativu
Portal Faktor je u više navrata ukazivao na opasnu magistralnu cestu M14 Bihać - Bosanska Krupa koja prolazi kanjonom rijeke Une, na čijem jednom dijelu je postavljena tabla sa upozorenjem da vozite na vlastitu odgovornost u dužini od 15 kilometara.
23.03.2023. u 08:38
get url
text
Cesta Bihać-Bosanska Krupa, odron

Iz Federalne direkcije cesta navode kako su od 2018. do 2022. godine realizirana tri projekta vrijednosti 1.165.000 KM kako bi se poboljšala sigurnost na magistralnoj cesti M14.

VEZANI TEKST - Rošić: Na cesti Bihać - Bosanska Krupa imate tablu kojom ste upozoreni da vozite na vlastitu odgovornost

Redovno održavanje 

- I ranijih godina kroz projekte sanacija trupa ceste, klizišta i zaštite kosina škarpi, kao i sanacije kolovoza, utrošena su značajna sredstva na poboljšanju sigurnosti odvijanja prometa. Također, svake godine kroz redovno održavanje se konstantno radi na osiguranju i poboljšanju odvijanja prometa na predmetnoj dionici magistralne ceste.

Odavno je prepoznata činjenica da je jedino trajno rješenje problema odvijanja prometa u kanjonu rijeke Une izgradnja magistralne ceste po novoj trasi preko Grmuško-srbljanskog platoa. Izrada projektne dokumentacije za prvu dionicu Čavkići - Grmuša počela je 2005. godine, te su 2007. godine izvedeni radovi na potezu Čavkići – Spahići – Tabla, koji kasnije zbog nedostatka sredstava nisu nastavljeni - kažu.

Dodaju kako je u okviru Programa modernizacije magistralnih cesta FBiH predviđeno 4.000.000 eura za izgradnju prve dionice magistralne ceste M14 kojom se povezuje Jablanska ulica sa ranije izgrađenom nedovršenom cestom, koja bi u budućnosti trebala nositi oznaku M14 u Čavkićima.

VEZANI TEKST - Do kada će ljudi rizikovati živote vozeći opasnom cestom Bihać - Bosanska Krupa, šta je sa alternativom?

Utrošeno 6,5 miliona KM 

- Projektna dokumentacija na nivou idejnog i revidiranog glavnog projekta završena je ranije, pribavljena je urbanistička saglasnost, a trenutno je u toku postupak eksproprijacije nekretnina, kao pripremna radnja za izgradnju ove dionice dužine 3,5 km, koja je posebno značajna, jer omogućava stavljanje u funkciju do sada izgrađene dionice u dužini 13 kilometara (Čavkići – Spahići – Jezero – Tabla).

Za izgradnju navedene dionice do sada je ukupno utrošeno 6.560.000 KM, od toga je JP Ceste FBiH osiguralo 960.000 KM za izradu projektne dokumentacije i eksproprijaciju, a Vlada FBiH 5.600.000 KM za izvođenje radova i nadzor. Osigurana sredstva (uz kraće zastoje prouzrokovane neriješenim imovinsko pravnim odnosima) u potpunosti su implementirana. Izvedeni su radovi u dužini sedam kilometara na nivou prvog sloja BNS-a (bitumenizirani nosivi sloj) te pet kilometara na nivou tampona.

Za kompletiranje radova na ovoj dionici (BNS, habajući sloj, odvodnja, oprema i signalizacija) potrebno je prema pet miliona KM. Prema okvirnim procjenama, za završetak ove ceste potrebno je osigurati nedostajućih 25 miliona eura - naveli su iz Cesta FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.