open-navfaktor-logo
search
Doprinos mladih
Čestitka AMUS-a povodom Međunarodnog dana intelektualnog vlasništva
Danas, 26. aprila, je Međunarodni dan intelektualnog vlasništva koji se obilježava u cijelom svijetu kako bi se slavio kreativan stvaralački rad i značajan doprinos autora i inovatora ka napretku i razvoju društva. 
26.04.2022. u 10:25
get url
text
AMUS

Asocijacija kompozitora - muzičkih stvaralaca (AMUS) čestita ovaj dan Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, svojim članovima, autorima muzičkim stvaraocima cijelog svijeta, ali i svim ljubiteljima muzike gdje god i ko god oni bili. 

Ove godine Međunarodni dan intelektualnog vlasništva skreće pažnju na doprinose mladih, ali i izazove sa kojima se u svom radu susreću. 

Ne kaže se bez razloga da na mladima muzika ostaje. 

Oni daju posebnu čar muzičkom stvaralaštvu tražeći i izmišljajući nove melodije, uzbudljive ritme, zarazne rime. Mladi na svojstven način tumače i oblikuju svoj i naš svijet. Muzika je bogatija i bolja zbog onog što oni rade sa njom. 

Bez mladih nema muzike ali nema ni društva. Suočeni sa izazovima i državom bez sluha, mladi traže opskrbu, sigurnost ali i dužno priznanje izvan granica naše države. Svaka mlada osoba koja ode je gubitak, i predstavlja jednu notu manje u simfoniji našeg društva.

AMUS je svjestan doprinosa, ali i izazova sa kojim se susreću mladi stvaraoci muzike u našem društvu. 

Naše Udruženje aktivno podržava mlade od malih nogu do njihovog stasavanja u vješte stvaraoce muzike. 

Partnerski radimo sa obrazovnim ustanovama iz cijele države, sa nevladinim organizacijama, horovima ali i brojnim pojedincima na muzičkom osvještavanju i obrazovanju mladih.  

Kroz Fond sa kulturne i socijalne namjene AMUS je podržao brojne projekte usmjerene na mlade autore muzičke stvaraoce u njihovom muzičkom djelovanju, i nastaviti će da podržava u budućnosti. 

Predanost AMUS-a ka podršci mladim autorima muzike u BiH se može posebno vidjeti u tome što svake godine AMUS daje nagradu za najboljeg mladog autora te za najboljeg studenta muzičkih akademija u BiH. 

Imenovana po voljenom i vječito mladom Draženu Ričlu AMUS-ova nagrada za najboljeg mladog autora jasna je indikacija nevjerovatnog bogatstva ali i iznimnog kvaliteta mladih autora muzike naše države. 

Do sada ovu nagradu su dobili: 

2020. godina – Lejla Sinanović i Dino Mangafić
2019. godina – Damir Galijašević 
2018. godina – Helem Nejse
2017. godina – Sassja (Sanela Halilović)

Ako i Vi želite da pomognete našim mladima muzičarima sve što trebate da učinite jeste da slušate i podržavate njihovu muziku, tražite i insistirajte da se na radiju, TV-u i drugim digitalnim servisima emituje muzika mladih BH autora. 

Samo na taj način pokazat ćemo mladim autorima koliko nam znače i motivirati ih da ostanu u našoj simfoniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.