open-navfaktor-logo
search
Hrana i zdravlje
Često jedete crveni luk: Njegov utjecaj na organizam je raznolik i nije uvijek blagotvoran
Ako ne možete odlučiti koji luk izabrati, evo nekoliko informacija koje bi vam mogle pomoći da donesete odluku.
10.04.2021. u 20:16
get url
text

Šta se ustvari događa kada jedemo crveni luk? Izdvojili smo nekoliko stvari, dobrih i loših, koje se odnose na konzumiranje luka. Evo što trebate znati prije nego što ga narežete i poslužite.

Možete potaknuti gastritis

Jeste li ikada osjetili da u jelu ima previše luka i odmah nakon obora osjetili da vam se kiselina iz želuca vraća u jednjak? Nažalost crveni luk može potaknuti ovu pojavu – kada se kiselina iz želuca vraća u jednjak i tako uzrokuje osjećaj pečenja.

Ako inače imate problema s gastritisom, najpametnije bi bilo da izbjegavate ovu namirnicu u potpunosti. Uz luk, isto mogu uzrokovati i ljuta hrana, citrusno voće, alkohol i paradajz.

Možda ima antibakterijska svojstva

Dovoljno je dokaza koji ukazuju na to da luk ima antibakterijska svojstva, a neka istraživanja ukazuju kako ima moć da se bori protiv opasnih bakterija, što uključuje i E-coli.
Jedna studija pokazala je da jedna komponenta luka, koja se naziva kvercetin, može spriječiti razvoj bakterije Helikobakter pilori koja se povezuje s čirevima na želucu.

Može potaknuti simptome iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva je poremećaj koji utječe na veliko crijevo, izaziva grčeve, bol u trbuhu, nadutost, plinove, proljev i zatvor.

Prema istraživanju objavljenom u magazinu "Journal of Family Medicine and Primary Care", luk je samo jedna od namirnica koja može potaknuti simptome. Bijeli luk i kafa također su povezani s ovim simptomima.

Mogu pomoći pri kontroli šećera u krvi

Redovnom konzumacijom crvenog luka možete pridonijeti kontroli šećera u krvi, a to je posebno važno za osobe koje imaju dijabetes tip 2.

Samo male količine luka pojedene u danu mogu smanjiti nivo šećera u krvi za oko 40ml/dl nakon četiri sata kod osoba koje imaju dijabetes tip 2.

Postoje i dokazi koji kažu kako kvercetin, sastojak koji se nalazi u luku, može uz ćelije u tankom crijevu, štitnjači i jetri učestvovati u kontroli i regulaciji šećera u krvi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.