open-navfaktor-logo
search
Ekonomično poslovanje
Četiri muzeja u vlasništvu Grada Sarajeva vodit će jedna uprava
Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo je Odluku o davanju saglasnosti na Odluku o povećanju osnovnog kapitala JP Sarajevo d.o.o. sa hiljadu na 26 hiljada maraka.
30.04.2020. u 17:00
get url
text
Gradsko vijeće Sarajeva
Gradsko vijeće Sarajeva

Predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić pojasnio je za Faktor da je JP Sarajevo u prošloj godini poslovalo izuzetno dobro i ostvarilo prihod od milion i 600 hiljada maraka.

- Zbog toga je Gradsko vijeće donijelo Odluku da se vrijednost osnovnog kapitala JP Sarajevo poveća jer je osnovano samo sa 1.000 maraka kapitala. Povećanjem kapitala preduzeća na 26 hiljada maraka pokazujemo ozbiljnost s obzirom na uložena sredstva i lakšeg poslovanja - kazao je Gavrić.

Gradski vijećnici usvojili su Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti ARS AEVI Sarajevo. Ovom Odlukom se, između ostalog, mijenja naziv i sjedište ove javne ustanove i proširuje njena nadležnost.

{$galerijaFotografija}

- Olimpijski muzej dat je na korištenje ustanovi ARS AEVI, a Olimpijski muzej je osnovao Grad Sarajevo. I u Vijećnici imamo jedan dio izložbi koje su muzejskog karaktera, a i namjeravamo renovirati željezničku stanicu na Bistriku koja će će biti još jedan muzej, pa smo promijenili naziv Javne ustanove ARS AEVI u Javnu ustanovu Gradski muzeji. Sarajevo će upravljati i eksponatima XIV Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984. godine i EYOF 2019, čime će se dodatno obogatiti umjetnička i kulturna djelatnost i turistička ponuda grada Sarajeva, a istovremeno povećati potencijal ostvarivanja vlastitih prihoda ove javne ustanove. Time nećemo zapošljavati nove ljude, već će jedna uprava voditi sve muzeje grada Sarajeva - kazao je Gavrić

Usvajanjem Odluke o dopunama Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva, na jučerašnjoj sjednici, omogućeno je da se, u slučaju proglašenog stanja prirodne i druge nesreće, te vanrednog stanja kada je fizičko okupljanje vijećnika onemogućeno zbog zdravstveno-sigurnosnih razloga, sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva održavaju elektronskim putem.

muzej-ARSAEVI.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.