open-navfaktor-logo
search
Naučnici tvrde
Četiri šoljice kafe dnevno tokom praznika sprečavaju dobijanje viška kilograma
Novo istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Illinoisu govori da kofein može da obuzda gojenje i proizvodnju holesterola, čak i kada jedemo namirnice pune masti i šećera
30.12.2019. u 07:55
get url
text

Praznici su vrijeme kada je u većini domaćinstava trpeza kaloričnija nego inače, a ukućani se često opuste uz brojne delicije i pića, ne brojeći unijete kalorije. Kako se nakon ovog perioda ne bi iznenadili kada stanete na vagu, svakako da trebate pripaziti na količinu unijete hrane, ali naučnici su došli do zaključka kako da smanjite dobijanje kilograma.

Naime, novo istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Illinoisu govori da kofein može da obuzda gojenje i proizvodnju holesterola, čak i kada jedemo namirnice pune masti i šećera.

Istraživači su do ovog otkrića došli nakon što su četiri nedjelje davali grupi pacova hranu koja se 40 do 45 odsto sastojala od ugljenih hidrata, a 15 odsto od proteina. Pored toga, životinje su pile čaj bogat fitohemikalijama, flavonoidima i aminokiselinama. Svaki put su dobijali od 65 do 130 miligrama kofeina kroz čaj, ali to nije bio jedini izvor ovog stimulansa.

Na kraju eksperimenta istraživači su zaključili da je kod onih pacova koji su unosili kofein manja količina masti u tijelu i da je njegov unos smanjio apsorpciju masti za 22 odsto.

Kada su u pitanju ljudi, naučnici vjeruju da dobijanje neželjenih kilograma tokom praznika može da se spriječi ispijanjem četiri šoljice kafe, prenosi Index. S toga, preporuka je da malo više konzumirate kafu u ovom periodu. Ipak, treba imati na umu da bi se i dalje trebalo suzdržavati od previše slatkiša.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.