Na snimku koji je objavio maxportal.hr, vidi se kako mlada pjevačica pjeva pjesmu "Sini jarko Sunce sa Kosova" koja je postala jedan od zaštitnih znakova četničkog pokreta, a pridružili su joj se i okupljeni gosti.

Autor teksta pjesme je Milan Komnenić, a izvorno ju pjeva Danica (Nikić) Crnogorčević koja nastupa na gotovo svim četničko-litijskim i državnim manifestacijama koje organizira SPC i u kojima se slave srpski porazi i poziva na osvetu.

Ta pjesma često se izvodi uz himnu Crne Gore "Oj svjetla majska zoro" kojoj četnici mijenjaju stihove ("Oj junaštva svijetla zoro") i žele je pretvoriti u srpsku pjesmu.

U pjesmi "Sini jarko Sunce sa Kosova" mlađahna pjevačica u Mirkovcima pjeva: "Svi će Srbi kao Jugovići za krst časni na Kosovo ići, da odbrane zemlju blagodatnu, za krst časni i slobodu zlatnu, od Kruševca, Prizrena, Cetinja, Dubrovnika, Knina, Nevesinja…"

Kako piše maxportal.hr, ovo nije prva ni usamljena manifestacija četništva na području Mirkovca. Proteklih mjeseci i godina zabilježeno je više težih incidenata i nasilje u režiji radikalnih Srba s područja Vinkovca, a nema javnih informacija da je bilo ko od odgovornih kažnjen za nasilje i poticanje na mržnju.

U junu 2019. klub iz Vinkovaca je sportske uspjehe proslavio uz četničke pjesme. Ove godine uz četničke pjesme i kokarde slavili su Božić. Policajac iz Osijeka u društvu kokardaša pravoslavni Badnjak je slavio uz povike "Ovo je Srbija".

U novembru prošle godine u Starim Jankovcima brutalno je pretučen Ivan Andrijanić iz Vinkovaca jer je slaveći rođenje sina naručio Škorinu pjesmu. Nakon žestoke reakcije javnosti policija je uhapsila trojicu Srba zbog pokušaja ubistva.

Na potezu su i ovaj put vlasti RH – policija, DORH i sudovi, piše ovaj portal.