open-navfaktor-logo
search
Praktični automobil
Četrdeset godina legendarne male kutije iz Fiata
Mnogi automobili u historiji dokazali su da ljepota nije presudan element koji će odlučiti o odzivu tržišta. Prisjetimo se samo Spačeka, Renaulta 4 ili VW Bube koji su u početku bili predmetima podsmijeha javnosti.
03.02.2020. u 19:13
get url
text

Tom krugu neuglednih, ali uspjelih proizvoda automobilske industrije mogli bismo pridružiti i Fiat Pandu. Fiat Panda je proizvod nastao na razmeđi dva ekonomska perioda u kojima se svijet našao 1980. godine. Zadatak da izradi novi automobil kojim će Fiat krenuti u bolju budućnost uprava je povjerila Giorgettou Giugiaru. Mag dizajna izradio je mališana koji je pored male potrošnje mogao poslužiti i za prevoz višečlane porodice s neophodnim stvarima. Kada je 1980. godine Fiat konačno predstavio svoj novi automobil Pandu, bilo je vidljivo da je dizajner više pažnje posvetio praktičnosti nego futurističkim linijama.

Bio je to multifunkcionalni automobil, prava mjera za slobodu ličnosti osamdesetih. Tokom godina, motori su zapravo bili jedino što je Fiat mijenjao u čitavom konceptu. Umjesto prekrajanja karoserije, prema zahtjevima stilista, Fiat je odlučio mijenjati samo ispod lima. Prva je generacija proizvedena u preko 4 miliona primjeraka u 60 različitih komercijaliziranih verzija, a karijeru je završila 2003. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.