open-navfaktor-logo
search
Nalaze se u pritvoru
Četvorka koja je "pala" s gepekom punim eksploziva kod Olova optužena za šverc oružja i vojne opreme
Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Edina Mehmedike (1968) iz Sarajeva, Harisa Špage 81979) iz Mostara, Rifeta Berkovića (1989) iz Kladnja i Asmira Mezetovića (1991) iz Tuzle kojom ih tereti za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom.
07.05.2021. u 15:59
get url
text

Oni se optužnicom terete da su tokom decembra 2020. i januara ove godine, djelujući kao organizirana grupa, s ciljem sticanja nezakonite koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko eksplozivnih sredstva i vojne opreme bez dozvole propisane zakonima BiH, a radi daljeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Evrope.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi ostvario kontakt sa osobama iz Zapadne Evrope i dogovorio promet oružja i vojne opreme, te je prema unaprijed dogovorenim ulogama sa drugim članovima grupe vršio kupoprodaju oružja od poznatih osoba na području Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona.

VEZANI TEKST - "Pali" u rutinskoj kontroli u Olovu: U gepeku "foxa" vozili bombe, povezivani s napadom u Bugojnu

Optuženi su u svojim namjerama otkriveni i spriječeni prilikom policijske kontrole, te je prilikom pretresa, pronađena i oduzeta veća količina oružja, municije, lovačkog naoružanja i opreme, između ostalog i ručni raketni bacač  RPG-22, a koji su bili namjenjeni za dalju preprodaju.

Svi optuženi, osim Špage, i ranije su osuđivani, a trenutno se nalaze u pritvoru.

Uz optužnicu je predloženo i produženje te mjere a zbog opasnosti od bjekstva i bojazni da će ponoviti krivično djelo.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.