Četvrti konvoj pomoći "BiH za Siriju" stigao na tursko-sirijsku granicu

Objavljeno: 19.05.17 u 12:47

Četvrti humanitarni konvoj pomoći, koji je u organizaciji Međunarodnog foruma solidarnosti-Emmaus iz Doboj Istoka pod sloganom "BiH za Siriju" krenuo u petak, 12. maja, stigao je na svoje odredište, na tursko-sirijsku granicu.

U konvoju se nalazi 341 tona brašna, 30 hiljada litara ulja, tjestenina, džem i pelene za djecu, sve ono što je izbjeglom narodu Sirije trenutno najpotrebnije.

Uposlenici MFS-EMMAUS-a u pratnji Bajre ef. Džafića (glavni imam MIZ Doboj), Rašida ef. Orlovića (sekretar MIZ Tešanj), Nijaza Duzan (koordinator za socijalna pitanja Muftijstva banjalučkog) i Džemala ef. Salkića (koordinator za socijalna pitanja Muftijstva zeničkog), dočekali su danas dolazak konvoja ispred logističkog centra IHH u turskom gradu Reyhanli.

Oni su u iščekivanju konvoja ovih dana posjetili pekare u kojima se pripremaju lepine za sirijski narod te su dijelili prehrambene pakete u manjim izbjegličkim kampovima na tursko-sirijskoj granici.

- Ovdje su prognani i napaćeni, bukvalno gladni ljudi iz Sirije, i naša pomoć će im itekako dobro doći. Svaki susret sa djecom koja su izgubila i svoje roditelje je na svoj način dirljiv i pun emocija. Mi se s njima sprijateljimo, zaigramo i nogomet, kako bi ta djeca, ni kriva, ni dužna bar nakratko zaboravila na ratne strahote - izjavio je Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora MFS-EMMAUS-a.

Spomenuta pomoć prikupljana je uz podršku Muftijstva banjalučkog i Muftijstva zeničkog, u organizaciji Medžlisa i građana sa tog područja. Pored njih akciju su podržali i Udruženje Podrinje Srebrenik, Fondacija Muharem Berbić, kompanija HIFA Petrom iz Tešnja, HIFA-OKTAN iz Tešnja, doo EURO-METALI Doboj Jug, doo DMDE Doboj Istok, doo ŠKREBO Klokotnica, doo SUBAŠIĆ Potočani, OZ AIDŽ Brijesnica Velika, te mnogi drugi pojedinci.

Prostore za skladištenje ustupili su Vegafruit Brijesnica Mala, doo Zedina Brijesnica Mala i SKF Klokotnica.