open-navfaktor-logo
search
Predsjednik EBRD-a
Chakrabarti sa Zvizdićem, Bevandom i Šarovićem: Spremnost da se poveća obim investiranja u BiH
Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti istaknuo je da je godišnji sastanak odbora guvernera EBRD-a izuzetno važan događaj za BiH i za region u cjelini
07.05.2019. u 20:08
get url
text

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić zajedno sa zamjenicima, ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, razgovarao je danas u Sarajevu sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj koju je predvodio predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti.

Predsjedavajući Zvizdić je iskazao zahvalnost predsjedniku Chakrabartiju i cjelokupnom timu EBRD-a i rekao da održavanje sastanka EBRD-a u Sarajevu predstavlja veliko priznanje Bosni i Hercegovini. Istaknuo je činjenicu da su ukupna ulaganja EBRD-a, do sada, 2.3 milijarde eura kroz 160 projekata.

Predsjednik Chakrabarti se zahvalio predsjedavajućem Zvizdiću na velikoj angažovanosti Vijeća ministara BiH na organizaciji Konferencije, kao i na gostoprimstvu i istaknuo da je godišnji sastanak odbora guvernera EBRD-a izuzetno važan događaj za BiH i za region u cjelini. Rekao je da će godišnja Skupština EBRD-a koja se ove godine održava u Sarajevu biti jedinstvena prilika da se grad i zemlja predstave kao mjesto za biznis.

Predsjednik Chakrabarti je iskazao spremnost da se poveća obim investiranja u BiH u odnosu na ranije godine što je rezultat četverogodišnjeg zajedničkog rada EBRD-a i Vijeća ministara BiH. Naglasio je da je EBRD prijatelj BiH i stavio poseban akcenat na podršku razvoju privatnog sektora, regionalne i evropske integracije i unapređivanje energetske učinkovitosti.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio predsjedniku Chakrabartiju na angažmanu EBRD-a u Bosni i Hercegovini i rekao da je rezultat te saradnje veliki broj implementiranih, izuzetno važnih, infrastrukturnih i drugih projekata značajnih za ekonomsku obnovu i razvoj BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Godišnji sastanak odbora guvernera EBRD-a 2019. godine u Sarajevu je jedan od najvažnijih događaja u BiH kojem je prijavljeno prisustvo preko 3000 učesnika, te veliki broj biznismena i investitora iz cijelog svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.