navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Život je nije mazio

Charlize Theron: "Majka je ubila mog oca kako bi nas spasila"

Charlize Theron kaže da se "ne stidi" razgovarati o trenutku kad ju je mama upucala i ubila oca u samoodbrani. Iako to niko ne bi rekao posmatrajući ovu bogatu, lijepu i talentiranu glumicu, njen život zaista je bio težak.

Objavljeno: 31.01.2020. u 16:37
get url
text

Glumica je imala 15 godina kada je njen tata alkoholičar pucao kroz vrata sobe u kojoj se skrivala s mamom.

Nijedan od tih metaka nas nikada nije pogodio. To je zaista čudo. No, moja majka ga je ubila u samoodbranu, zaustavila je njegove prijetnje da će nas ubiti. Moja majka je divna osoba. Znam da sva djeca to govore i da zvuči otrcano, ali ja imam pravo to reći. Moja mama spasila mi je život – kazala je Theron.

Dodaje da - što više razgovaramo o tim stvarima, to više shvatamo da nismo sami ni u čemu od toga.

Glumica je odrastala uz bipolarnog oca alkoholičara koji je psihički i fizički zlostavljao nju i njenu majku Gerdu. Kada je imala 15 godina, Charlize je vidjela nešto što je zauvijek promijenilo njen život.

- On je bio vrlo bolestan čovjek, a život s njim beznadežna situacija. Svakodnevna nepredvidivost života s ovisnikom stvar je s kojom se sjedinite – navela je Theron.

Te večeri Charlize se vraćala iz škole, a njen otac Charles i stric dolazili su iz lokalnog bara. Majka je bila ljuta i zaključala je vrata.

- Znala sam da će se nešto loše dogoditi, imala sam taj osjećaj - priča Theron.

Kada je stigao pred kuću počeo je pucati, prvo u ogradu, pa kroz kuhinjska vrata. Uspio je ući unutra, stao pred Charlizeinu sobu te počeo ljutito lupati.

- Noćas ću vas obje ubiti - vikao je i pucao u vrata pištoljem. Kada je to čula, majka je uzela svoj vlastiti pištolj i upucala supruga, a njegovog brata ranila. Kada je shvatila šta je učinila, Gerda je htjela zaštiti svoju kćerku i zamolila je da ode iz kuće. Rekla mi je idi i učini nešto od svog života. To su žrtve koje radite za svoju djecu. Uvijek sam joj bila prva – ispričala je Charlize.

Godinu nakon tragedije Theron se odselila u Milano kako bi započela manekensku karijeru, a nekoliko mjeseci kasnije otišla je u Hollywood s „koferom punim snova“ i 400 dolara u novčaniku.
Deset godina nakon toga proslavila se u filmu "Monster" i osvojila Oscara za najbolju žensku ulogu.

Iako se dugo borila s tim, glumica je priznala kako ju je ova porodična tragedija ojačala. O njoj je progovorila nekoliko puta i objasnila da unatoč svemu i dalje nosi „ožiljak“ na svom srcu.
- Trebalo mi je neko vrijeme da shvatim da se to zaista dogodilo. Uvijek mislite da se ovakve stvari neće desiti vama - priča glumica.

Njena majka Gerda nije osuđena. Sudija je zaključio da se radilo o samoodbrani.

O incidentu govorila je kod Oprah i Piercea Morgana.

Kada su je pitali, šta bi promijenila kada bi se mogla vratiti u prošlost, Charlize nije puno razmišljala:

- Prisilila bi roditelje da se rastanu, jedino to. Moj život je divan i nikad ga ne bih mijenjala - kazala je Theron.

Ipak, sjećanje na traumu vratilo joj se kada je snimala triler Dark Places, u kojem je igrala ženu koja je kao djevojčica gledala kako joj otac ubija majku.

Porodična tragedija dogodila se 21. juna 1991. godine u domu Theron. Charlize je jednom prilikom izjavila da bi isto postupila kada bi njeno dijete bilo u pitanju.