navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Indonezija

Cijeli grad sele na drugu lokaciju jer velikom brzinom tone

Preseljenje Jakarte će državu koštati 33 milijarde dolara

Objavljeno: 27.08.2019. u 22:19
get url
text
Jakarta
Jakarta

Jakarta, glavni grad Indonezije prosječno na cijeloj svojoj površini godišnje potone između jednog i 15 centimetara. I tako već godinama. Do danas Jakarta se na pola svoje površine spustila ispod nivoa mora. Grad s deset miliona stanovnika i još 20-ak u svom metropolitanskom području, u takvom je položaju da ga od provale mora čuva zid izgrađen prema istoimenom zaljevu.

Zbog svega vlasti planiraju glavni grad ove velike i moćne zemlje premjestiti na indonezijski dio otoka Bornea, u u grad Palangka Raya. U indonezijskom državnom vrhu svima je jasno da će preseljenje biti spektakularno skupo. Računa se da bi Palangka Raya morala narasti sa sadašnjih 280.000 stanovnika na između 1,2 i dva miliona ljudi. Zatim, da bi se grad morao infrastrukturno razvijeno i urbanistički skladno naglo proširiti na daljnjih između 30 i 40 hiljada hektara. Sve skupa to bi zemlju stajalo 33 milijarde dolara.

Ogroman iznos čak i za jednu Indoneziju vlada ove zemlje čini se da smatra racionalnijim nego da za trećinu tog iznosa pokuša spasiti Jakartu, grad koji je za 2016. godinu osvojio titulu najzagušenijeg prometom na svijetu.

Glavni razlozi zašto Jakarta tone su siromaštvo i to što se podzemne vode nemaju odakle nadoknađivati. Grad ne može dopremiti dovoljno vode iz okolnih rezervoara pitke vode i građani su prisiljeni oslanjati se na duboke bunare i crpljenje vode ispod vlastitih nogu. Zbog toga se troše zalihe podzemnih voda, smanjuje se volumen tla i površina tla naprosto se spušta.