Cijeli život krivo peremo kosu, većina griješi u ovim stvarima

Objavljeno: 16.06.17 u 09:19

Pranje kose trebalo bi biti jednostavno, ali Christophe Robin, poznati pariski kolorist, kaže da ga njegove klijentice često pitaju kako pravilno prati kosu, a on je otkrio šest koraka koje treba slijediti kako bi nam kosa bila zdrava i lijepa.

Izaberite odgovarajući šampon
Izaberite odgovarajući šampon

- Greške nastaju zbog brojnih proizvoda koje danas imamo na tržištu. A žene se često u žurbi i na krivi način operu i isperu kosu - upozorava Robin.

Ovaj kolorist brine za kose poznatih glumica kao što su Catherine Deneuve i Tilda Swinton. Za New York Times otkrio je tehniku od šest koraka za savršeno pranje kose: Prije pranja kose je potrebno raščešljati s kvalitetnom četkom. Prvo treba iščešljati vrhove i onda ponovo od korijena kose prema vrhovima.

- Prvo raščešljajte kako ne biste trebali to raditi nakon pranja kose, kad je mokra. Nikad ne treba češljati mokru kosu. To je za nju jako stresno - objašnjava Robin.

Prije šamponiranja na vrhove kose nanesite ulje, na primjer bademovo ili arganovo ulje. Kaže da je idealno ulje ostaviti na vrhovima kose preko noći, ali i 15 minuta prije pranja kose će imati pozitivnan utjecaj. Korištenjem ulja prije pranja potpuno ćete izbjeći korištenje regeneratora, koje je sad nepotrebno nanositi.

Kosu treba oprati pravim šamponom To znači da treba znati koji tip kose imate i koji šampon odgovara vašem tipu kose.

Žene s obojenom kosom ne bi smjele koristiti šampone koji u sebi imaju sulfate, a trebaju ih koristiti žene koje imaju masnije tjeme i prirodnu boju kose, budući da su jači i bolje se bore s masnoćom skalpa. Žene s kovrdžavom kosom, koja često zna biti suha, trebale bi koristiti 2u1 šampone, koji se ne pjene, ali imaju dovoljno regeneratora da omekšaju kosu. 

- Većina žena koristi previše šampona za kosu. Treba vam jedna čajna kašika šampona koji se razvija dodavanjem vode. S prstima šamponirajte samo korijen kose. Kako biste povećale volumen kose, perite je tako da spustite glavu te je perete i ispirete naopačke - objašnjava Robin.

Dobro isperite kosu od šampona 

- Ovo je zapravo najveći problem kod pranja kose. Ljudi ne uzmu dovoljno vremena da isperu kosu od šampona. Nakon pranja, kosa bi trebala biti potpuno čista - napominje Robin.

Ako se odlučite koristiti regenerator za kosu, stavite ga samo na vrhove. Robin preporučuje svima da jednom sedmično stave masku za regeneraaciju kose. Nemojte trljati kosu peškirom kako bi je osušili. Pokupite ekstra tekućinu s kose laganim tapkanjem ili marokanskom metodom, koja zahtijeva da se glava nagne naprijed kako bi kosa visila i onda se peškir povlači niz kosu kako bi se pokupila voda.

Robinovi bonus trikovi Kosu ne treba prati više od dva puta sedmično. Suhi šampon nije zamjena za pranje kose. On može produžiti vrijeme do pranja kose za jednu večer, u najboljem slučaju jedan dan.