open-navfaktor-logo
search
Uznemirujući snimci
Cijelo jato bijelih roda stradalo u Srbiji, upale su u zamku
Ovo je tragedija, mi ne znamo koliko zaista ptica strada, a to može da se spriječi postavljanjem zaštite i da se riješi problem trajno, zaključuje ornitolog Marinković
15.08.2019. u 09:04
get url
text

Jezive slike stigle su iz Paraćina u Srbiji gdje je 40 ptica stradalo od udara struje na srednjonaponskom dalekovodu, koji se proteže duž toka Velike Morave.

Struja je ubila čak 28 bijelih roda i još 12 drugih ptica. Za ovaj stravičan pomor ptica saznalo se jer su se mještani žalili na česte prekide u snabdijevanju strujom, a onda su lokalne ekipe Elektrodistribucije izašle na teren i vidjele te strašne scene, odnosno 40 mrtvih ptica, ispod ukupno 13 dalekovodnih stubova.

Ornitolog Saša Marinković ističe da ovom problemu treba posvetiti veliku pažnju.

-Ovo je samo vrh ledenog brijega, a ovakvi slučajevi prolaze nezapaženo. Najčešća smrtnost ptica je kod dalekovoda srednjeg napona. Međutim, postoje električni stubovi koji su sigurni za ptice, ali kod nas se ne postavljaju. Također, postoje tehnička rješenja koja nisu skupa, a koja mogu da spriječe da struja spali ptice, ali ne znam zbog čega se to ne primjenjuje - naveo je Marinković za Prvu televiziju, prenio je B92.

On dodaje da je najveća smrtnost od elektrokucije kod roda i velikih čaplji, ali stradaju i male ptice.

-Rode su počele da se jate i na tim migracionim putanjama ti stubovi su prave ekološke zamke - kaže ornitolog.

-Ovo je tragedija, mi ne znamo koliko zaista ptica strada, a to može da se spriječi postavljanjem zaštite i da se riješi problem trajno - zaključuje Marinković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.