Tržište

Cijene nafte pale, rast globalne ekonomije usporava

Objavljeno: 11.02.2019. u 10:01

Već duže vrijeme usporava se, uprkos nizu poticajnih mjera, i rast kineske privrede, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, pa se ulagači plaše slabljenja potražnje za energentima

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice pale jer se ulagači plaše slabljenja potražnje za energentima zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, među ostalim eurozone. Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skliznula 1,1 posto, na 62,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,6 posto, na 52,70 dolara.

Evropska komisija smanjila je u četvrtak zbog trgovinskih napetosti u svijetu i domaćih faktora procjene rasta privrede eurozone u ovoj godini na 1,3 posto, s prethodnih 1,9 posto, pri čemu je smanjila procjene rasta Njemačke i Italije.

- Iz Evrope cijele sedmice stižu slabi makroekonomski podaci. To pokazuje da se usporava rast globalne ekonomije - kaže John Kilduff, partner u firmi Again Capital Management.

Već duže vrijeme usporava se, uprkos nizu poticajnih mjera, i rast kineske privrede, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, pa se ulagači plaše slabljenja potražnje za energentima. S druge strane, podršku cijenama pruža smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera na čelu s Rusijom, sukladno lanjskom dogovoru o rezu proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno, javlja SEEbiz.

Saudijska Arabija, vodeći proizvođač u sastavu OPEC-a, smanjila je proizvodnju u siječnju za otprilike 400.000 barela dnevno, na 10,24 miliona barela dnevno, saopćili su izvori iz OPEC-a. Rizik za ponudu na tržištima predstavljaju i američke sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji, uvedene krajem januara.

Analitičari očekuju da će to smanjiti izvoz Venezuele za 300.000 do 500.000 barela dnevno. Za sada je, međutim, njihov utjecaj na međunarodna tržišta nafte ograničen. Podršku cijenama pruža i nada ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine, što bi moglo pozitivno utjecati na stabilizaciju kineske, ali i globalne ekonomije.

Ove sedmice trgovinski predstavnici te dvije zemlje nastavit će u Pekingu pregovore. Međutim, rastu zalihe i proizvodnja nafte u SAD-u, što pritišće cijene nafte. Firma Baker Hughes objavila je u petak da je prošle sedmice broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u porastao drugi put u posljednja tri sedmice, nakon što su u januaru cijene nafte skočile oko 18 posto.

Broj aktivnih postrojenja povećan je prošle sedmice za njih sedam, na ukupno 854. To je manji broj u odnosu na početak godine, ali znatno veći nego prije godinu dana, kada je bilo aktivno oko 790 postrojenja. Proizvodnja sirove nafte u SAD-u dosegnula je početkom godine rekordnih 11,9 miliona barela dnevno, što je dosad najviši novi proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Zbog toga, ali i zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na lani, dio proizvođača planira srezati proizvodnju. No, ako se nastavi rast cijena nafte, te planove bi mogli i odgoditi.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije