Cijene nafte pale više od četiri posto, proizvodnja u SAD-u raste

Objavljeno: 05.06.17 u 10:05

Na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle sedmice pale, već drugu sedmicu zaredom, jer se ulagači plaše da bi odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o odustajanju od globalnog sporazuma o klimi mogla dodatno potaknuti proizvodnju u SAD-u.

Trumpove izjave poremetile svjetsko tržište
Trumpove izjave poremetile svjetsko tržište

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice pala je 4,2 posto, na 49,95 dolar, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio za 4,3 posto, na 47,66 dolara.

Pritisak na cijene nafte uslijedio je krajem sedmice, nakon vijesti da će se SAD povući iz globalnog sporazuma za borbu protiv klimatskih promjena potpisanog u Parizu 2015. godine, što je potez kojim Trump ispunjava jedno od svojih glavnih obećanja iz predizborne kampanje. Taj potez naišao je na osudu američkih saveznica.

- Time bi se moglo potaknuti nekontrolirano bušenje u cijelom SAD-u i moglo bi dovesti do odbacivanja drugih obaveza koje je potpisao SAD. Ovakav razvoj događaja dodatno bi povećao ponudu iz SAD-a i zakomplicirao projekcije OPEC-a, a takav scenarij nikako ne bi bio povoljan za cijene nafte -rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neke nečlanice tog kartela odlučile su 25. maja, na sastanku u Beču, da produže sporazum o smanjenju proizvodnje nafte do kraja marta iduće godine, i to u istom obimu kao i dosad – za 1,8 miliona barela dnevno.

Od tada su cijene nafte pale više od sedam posto, jer dok OPEC smanjuje proizvodnju, SAD je povećava.

Direktor Rosnefta Igor Sechin u petak je kazao da se tržište ne može stabilizirati ako svi proizvođači ne učestvuju u smanjenju proizvodnje.

A američka je proizvodnja sirove nafte ovih sedmica porasla na 9,34 milijuna barela, što je gotovo 500.000 barela više u odnosu na isti period prošle godine i blizu razine najvećih proizvođača Rusije i Saudijske Arabije.

I posljednji podaci firme Baker Hughes ukazuju na nastavak tog trenda. Prošle sedmice je broj bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan za 11, što je već 20. sedmica zaredom kako taj broj raste.

Pritom je broj tih postrojenja dosegao 733, najvišu razinu od aprila 2015. godine i dvostruko više nego u istom lanjskom periodu.