Cijene nafte ponovo porasle

Objavljeno: 10.04.17 u 09:13

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su drugu sedmicu zaredom, jer je raketni napad SAD-a na Siriju izazvao strahovanja od poremećaja opskrbe tržišta "crnim zlatom".

Cijene rastu drugu sedmicu zaredom
Cijene rastu drugu sedmicu zaredom

Na londonskom tržištu cijena barela u petak je na kraju trgovanja iznosila 55,24 dolara, što je 4,5 posto više nego sedmicu prije, dok je na američkom tržištu poskupio 3,3 posto, na 52,24 dolara.

Rast cijena posljedica je, među ostalim, najveće američke vojne akcije u Siriji od početka građanskog rata prije šest godina, što je dodatno ojačalo geopolitičku neizvjesnost na Bliskom istoku.

- Tržišta nafte ponovno špekuliraju s rastom cijena nakon nekoliko sedmica pauze. Čini se da nove vijesti vraćaju u fokus geopolitičke rizike - kazao je Frank Klumpp iz Landesbank Baden-Wuerttemberga, prenosi SEEbiz.

Sirijska proizvodnja nafte relativno je skromna, ali zbog pozicije te zemlje i njenih saveza s velikim proizvođačima u regiji, eskalacija sukoba podupire strahovanja od poremećaja u opskrbi.

Osim raketnog napada SAD-a na zračnu bazu u Siriji, potporu cijenama pružio je i poremećaj u opskrbi iz Kanade zbog požara.

- Poremećaji u proizvodnji u Kanadi podupirat će cijene i u predstojećem razdoblju - smatra Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Drugi analitičari, pak, drže da sukob u Siriji neće utjecati na fundamente i da bi premija na rizik mogla splasnuti brzo kao što je i porasla.

- Ovo bi se mogao pokazati samo kao špekulativni uspon cijena, jer ništa u fundamentima ne podržava ovaj rast - kaže Hamza Khan, strateg u ING-u.

Tako vijesti govore da se većina članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pridržava dogovora o smanjenju proizvodnje u prvoj polovini ove godine za ukupno 1,8 miliona barela dnevno.

No, goleme globalne zalihe nafte i dalje se znatnije ne smanjuju jer SAD, koje nisu potpisnik lanjskog sporazuma o smanjenju proizvodnje, pa koriste priliku kako bi plasirale svoju naftu i povećale udio na tržištu.

U petak je tako kompanija Baker Hughes izvijestila da je prošle sedmice broj bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan za njih 10, što je već 41. rast u posljednjih 45 sedmica. Pritom je broj bušotinskih postrojenja dosegnuo 672, najvišu razinu od septembra 2015. godine.

Zbog povećane proizvodnje u SAD-u, analitičari smatraju da će smanjenje proizvodnje OPEC-a imati manji utjecaj na tržište nego što se procjenjivalo, te da će se i u narednim sedmicama cijene kretati u relativno uskom rasponu, osim u slučaju neočekivanih događaja i poremećaja u opskrbi.