Usvojen prijedlog

CIK donio odluku: Dom naroda se popunjava po popisu iz 2013. godine

Objavljeno: 18.12.2018. u 11:22 Autor: S. Ka.

Centralna izborna komisija BiH danas je razmatrala modele popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH

Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijela je odluku o modelu popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH. Usvojen je prijedlog kojeg je  uputio predsjednik CIK-a Branko Petrić. Za njegov prijedlog se izjasnilo pet članova CIK-a. Protiv su bili članovi CIK-a Suad Arnautović i Ahmet Šantić.

Članovi CIK-a su, podsjećanja radi, birali između dva prijedloga, jednog kojeg je uputio predsjednik CIK-a Branko Petrić te drugog kojeg su uputili članovi CIK-a Suad Arnautović i Ahmet Šantić. Za ovaj prijedlog su glasala tri člana CIK-a.

Prema prijedlogu kojeg je uputio Petrić, prilikom rasporeda broja mandata po kantonima za svaki od konstitutivnih naroda je iz svakog kantona predviđeno po jedno mjesto. U ovom prijedlogu su kao osnova korišteni podaci iz Popisa stanovništva 2013. godine.

S druge strane, prijedlog Arnautovića i Šantića je također podrazumijevao odredbu Ustava FBiH, prema kojoj se iz svakog kantona u Dom naroda bira najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je takav izabran u zakonodavno tijelo tog kantona. Razlika je u popisu na kojem će se temeljiti raspodjela mandata. U ovom prijedlogu su korišteni podaci iz Popisa stanovništva 1991. godine, što je obaveza koju propisuje Ustav FBiH.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije