CIK i medijska hajka: Ko je i kako kod Komšića otkrio bosanska krvna zrnca?

objavljeno: 13.02.2018. u 07:56

Predsjednik Demokratske fronte i potencijalni kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić na popisu stanovništva održanom 2013. godine izjasnio se kao Bosanac, a ne kao Hrvat, zbog čega neće moći da se se kandidira na ovu poziciju.

Tako piše Hrvatski Medijski Servis, objašnjavajući da su informacije o nacionalnom izjašnjenju Komšića u popisu stanovništva dobili od vjerodostojnog izvora bliskog političkom krugu samog Komšića, pod uvjetom zadržavanja anonimnosti.

- Ono što ovu vijest čini značajnom i koja je naravno lako provjerljiva bilo Komšićevim javnim priznanjem bilo službenim uvidom u popisni materijal, u svakom slučaju najavu kandidature samog Komšića umnogome će problematizirati, a ukoliko Centralna izborna komisija BiH bude zauzelo leaglistički stav, morat će pribaviti službenu potvrdu ove za sada vrlo indikativne vijesti – piše Hrvatski medijski servis.

Ipak, da je izjašnjenje o nacionalnosti u popisu stanovništva sprovedenom 2013. godine tajno, te da niko od građana i institucija, pa ni Centralna izborna komisija BiH nema pravo da iz njega koristi bilo kakve informacije, potvrdila je za Faktor glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić.

- Mi smo već imali iskustvo prilikom imenovanja općinskih izbornih komisija, gdje kandidati koji su trebali dostaviti potvrdu o nacionalnom izjašnjenju u popisu nisu to mogli uraditi jer su dobijali odgovor od Agencije za statistiku BiH da ona ne daje potvrde takvog tipa, da se to ne može dobiti. Tako da ni CIK ne koristi niti zahtijeva pojedinačno od građana da se dostavi takva potvrda, jer se ona ne može dobiti. Mi ne znamo, niti znate vi, niti bilo ko, kako se ko u popisu izjasnio. Tako da što se tiče njihovog izjašnjenja na popisu, pojedinačno nemamo uvid i za sada nećemo moći ni imati uvid, niti ćemo moći tražiti takve potvrde od Agencije za statistiku BiH - kazala je Pirić.

Dodala je da je jedino referentno nacionalno izjašnjenje koje se daje prilikom prijave direktno CIK-u.

- Ono što mi koristimo, jesu naše baze podataka prilikom kandidovanja na prethodnim izborima ili u tekućem ciklusu ako su bili kandidati i ako su se izjasnili. U Izbornom zakonu postoji samo jedno ograničenje, a to je da se tokom jednog izbornog ciklusa ne može mijenjati nacionalno izjašnjenje, što znači da već u drugom ukoliko građanin to želi, može da promijeni jer je to jedno od temeljnih  ljudskih prava - onako kako se osjeća u određenom trenutku, da se tako izjasni – istakla je Pirić.

To znači da se potencijalnom kandidatu za člana Predsjedništva BiH, u ovom slučaju Željku Komšiću, ne može zakonski osporiti kandidatura za hrvatskog člana, ukoliko se on u popisu i izjasnio kao "Bosanac".