open-navfaktor-logo
search
Govor mržnje
CIK kaznio Dodika i SNSD zbog govora o Davoru Dragičeviću
Dodik je na skupu u Bileći 22. septembra rekao kako je Dragičević "iznio krevet na trg pa misli da je frajer. Osmog neće više biti ondje"
04.10.2018. u 11:12
get url
text

Centralna izborna komisija BiH kaznila je Milorada Dodika, predsjednika RS-a i lidera SNSD-a, sa 5.000 maraka zbog govora mržnje, odnosno govora o Davoru Dragičeviću, ocu mladića Davida koji je stradao pod još nerazjašnjenim okolnostima. Zbog istog prekršaja SNSD je kažnjen sa 7.000 KM.

Dodik je na skupu u Bileći 22. septembra, pored ostalog, rekao kako je Dragičević "iznio krevet na trg pa misli da je frajer. Osmog neće više biti ondje". 

Prijavu protiv kandidata SNSD-a za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika podnio je Savez za pobjedu, ali je ovaj prigovor odbijen kao nepravovremen.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić kazao je da CIK mora postupiti u skladu s pravilima i odbaciti ovaj prigovor, ali je naveo mogućnost da CIK pokrene drugi postupak po službenoj dužnosti, što je i učinjeno. Tako je CIK po službenoj dužnosti Dodiku i SNSD-u izrekao sankciju.

Dodik je, u izjašnjenju kojeg je dostavio CIK-u, naveo kako u svom govoru nije spomenuo Davora Dragičevića, niti pokret "Pravda za Davida". Na prijedlog članice CIK-a Irene Hadžiabdić u obrazloženje odluke o kažnjavanju je uvršteno kako se pobija ovakva Dodikova tvrdnja, te kako se jasno radi o govoru mržnje prema osobi koju podržava veliki broj nezadovoljnih građana. To se posebno odnosi na dio govora u kojem Dodik kaže: "Osmog više neće biti ondje".

Na današnjoj sjednici kažnjeni su i SDA, sa 5.000 KM, i Bego Gutić, istom novčanom kaznom, jer je za Elzinu Pirić, federalnu zastupnicu, na jednom predizbornom skupu rekao da je "sve u životu stekla preko kreveta". Pirić je iz SDA prešla u Pokret demokratske akcije (PDA) zajedno sa Mirsadom Kukićem.

Gutić je kažnjen na osnovu člana Izbornog zakona u kojem se kaže:

- Zabranjeno je vođenje izborne kampanje putem elektronskih i printanih medija koja je stereotipnog i uvredljivog sadržaja u odnosu na muškarce i/ili žene ili koja podstiče stereotipno i
uvredljivo ponašanje na osnovu pola ili ponižavajući odnos prema pripadnicima različitih polova - navodi se u Izbornom zakopnu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.