open-navfaktor-logo
search
Sjednica
CIK ovjerio Stojanovića za potpredsjednika FBiH, kandidatura Zlatana Begića izazvala raspravu
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je, nakon obavljenih provjera, ovjerila kandidaturu Igora Stojanovića (SDP) za potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda.
02.02.2023. u 10:55
get url
text
Sjednica Centralne izborne komisije BiH

VEZANI TEKST - Begić objavio kandidaturu za (pot)predsjednika FBiH pa kritikovao Schmidta

Stojanovića je predložila grupa od 13 delegata iz Kluba delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Na današnju odluku CIK-a postoji pravo žalbe.

Ovim bi bila upotpunjena lista kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nakon što je CIK ranije ovjerio kandidata Refika Lendu (SDA) kojeg je predložila grupa od 13 delegata iz reda bošnjačkog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH, te kandidatkinju Lidiju Bradaru (HDZ) koju je predložila grupa od 22 delegata iz reda hrvatskog naroda Parlamenta FBiH.

Istovremeno, CIK je na dnevnom redu imao odluku kojom se odbija ovjera Zlatana Begića, kojeg je kandidirala grupa delegata iz Doma naroda Parlamenta FBiH iz reda ostalih, za izbor predsjednika ili potpredsjednika FBiH. Razlog je, kako je rečeno na sjednici CIK-a, što ta kandidatura nije u skladu s Izbornim zakonom BiH, niti Ustavom. 

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović kazao je da pasivno biračko pravo imaju samo kandidati iz reda odgovarajućeg konstitutivnog naroda.

- Iako postoji presuda Ustavnog suda BiH, do danas nažalost nije implementirana - dodao je Arnautović.

Begić je zastupnik DF-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Prije nekoliko dana je obznanio svoju kandidaturu i tada ju je i pojasnio. Kritizirao je visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i njegove nametnute odluke u izbornoj noći.

- Mogućnost kandidature i ostvarivanja ovog ključnog ljudskog prava da bi se jedna zemlja uopće mogla nazvati demokratskom, u ovom slučaju zavisi upravo od navedenih odluka Schmidta koje obuhvataju i način kandidature i izbora predsjednika / potpredsjednika entiteta Federacija BiH. Da li je Schmidt svojim odlukama omogućio nastavak i jačanje rasizma i diskriminacije svih nas koji nismo "konstitutivni" (Bosanci i Hercegovci, Romi, Jevreji i sl.) o tome ćemo dobiti potvrdu ubrzo - poručio, između ostalog, je Begić.

Protiv odluke kojom se odbija kandidatura Begića glasale su članice CIK-a Irena Hadžiabdić i Vanja Bjelica-Prutina, te se očekuje glasanje Vlade Rogića, člana CIK-a, kako bi odluka mogla i konačno biti usvojena ili ne. 

- Iznenađena sam prijedlogom službe i ovim odgovorom jer sam imala dojam da je postignuta saglasnost da se ova prijava kandidature mora vratiti iz nekoliko razloga. Ovom se odlukom postupa preuranjeno i mora se biti oprezan kada je u pitanju uskraćivanje prava na kandidiranje - rekla je Hadžiabdić.

Dodala je da je jedan od osnovnih principa u Izbornom zakonu BiH da se podaci iz prijave koji sadrže nedostatak ili su nepravilni moraju vratiti na uređenje ili otklanjanje nepravilnosti.

- U prijavi piše "reda ostalih" pa onda "naroda". Nema izjava kandidata da tu kandidaturu i prihvata. Iz dokumentacije se ne vidi kako se ovaj kandidat izjašnjava - između ostalog je kazala Hadžiabdić.

VEZANI TEKST - Nikšić: Dva su bloka, "Trojka" i Kasumović, a drugi je SBiH, NES, PDA i ZNG, razgovaramo sa međunarodnim partnerima

Nakon što odluka CIK-a postane pravosnažna, neophodno je da se Zastupnički dom Parlamenta FBiH, a potom i Dom naroda izjasne o listi kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH. Od načina njhovog izjašnjenja ovisi hoće li i kada biti formirana nova Vlada FBiH.

Situacija je neizvjesna. Prvo je problem koaliciji HDZ-a i "Osmorke" bio taj što je samo SDA sa DF-om mogla predložiti kandidata za predsjednika / potpredsjednika FBiH jer su samo oni imali potrebnih 11 ruku u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH.

No u posljednje vrijeme i unutar same "Osmorke" su se javili problemi pa se sada govori o dva bloka sa po četiri stranke unutar ove koalicije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.