Kako je saopćeno iz CIK-a, ovoj kategoriji birača na njihov zahtjev bit će omogućeno da glasaju putem posebno formiranog mobilnog tima.

Da bi ostvario biračko pravo, birač pozitivan na COVID-19 i/ili birač kojem je određena izolacija ili je hospitaliziran dužan je najkasnije u roku od 72 sata prije dana izbora lično (putem e-maila, faxa ili telefonskih aplikacija osposobljenih za prijem dokumenata, odnosno fotografija dokumenata) ili putem drugog lica, dostaviti izbornoj komisiji zahtjev za glasanje putem kovertiranog glasačkog listića, odnosno medicinski nalaz koji potvrđuje da je pozitivan na COVID-19 i/ili akt nadležnog organa kojim mu je određena izolacija ili hospitalizacija.

Birač kojem je dijagnosticirano oboljenje COVID-19 nakon isteka roka od 72 sata prije dana izbora, ili na sam dan izbora, zahtjev za glasanje je dužan dostaviti najkasnije na dan izbora.

Pravilnikom je predviđeno da u sastavu posebnih mobilnih timova po mogućnosti bude najmanje jedan zdravstveni radnik. Predsjednik ili najmanje jedan član ovog posebnog mobilnog tima mora biti opremljen specijalnom zaštitnom opremom.

Pravilnik o dopunama i izmjeni Pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini će javnosti biti dostupan na web stranici CIK BiH i biće objavljen u službenim glasilima.

Iz CIK-a su saopćili i da štampanje glasačkih listića za Lokalne izbore počinje sutra.

- Štampat će se oko sedam miliona glasačkih listića. Posao štampanja u vrijednosti od 805.528,51 KM sa PDV-om je dobila kompanija "Unioninvestplastika" dd Sarajevo. U skladu sa operativnim planom prvo se štampaju kombinacije glasačkih listića za birače koji glasaju putem pošte. Na ovaj način podsjećamo i pozivamo ovjerene političke subjekte da iskoriste svoje pravo i da se akreditiraju za posmatranje ovog značajnog segmenta izbornog procesa - saopćili su iz CIK-a.