open-navfaktor-logo
search
Finansijsko poslovanje
CIKBiH: Samo devet od 149 stranaka radilo potpuno u skladu sa zakonom
Iz CIK-a su pozvali birače da provjere svoju biračku opciju i vide da li su lažno prijavljeni za glasanje putem pošte
19.09.2018. u 14:55
get url
text

Centralna izborna komisija BiH uputit će Tužilaštvu BiH službene zabilješke vezano za građane koji su prijavili da su bez njihovog znanja prijavljeni da glasaju putem pošte iz inozemstva iako žive u BiH. Ove prijave ukazuju, kako je rečeno, da je došlo do nepravilnosti i moguće izborne prevare.

-Obradili smo prijave iz tri općine i to je prvi dio koji će ići prema Tužilaštvu – rečeno je na današnjoj sjednici CIK-a, te precizirano da se radi o prijama iz Odžaka, Orašja i Doboja.

Iz policije u Odžaku CIK-u su upućena tri akta sa službenim zabilješkama osoba koje su izjavile da se nikada nisu prijavile za glasanje iz inozemstva.

Među aktima koji će biti upućeni Tužilaštvu je i prijava Enesa Đulovića iz Orašja, koji je dostavio informaciju o mogućim prevarama u vezi sa identitetima 137 osoba. Kada su u pitanju prijave iz Doboja, tamo je pet osoba prijavilo da je neko u njihovo ime podnio prijavu za glasanje iz inozemstva.

Glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić je nakon sjednice pojasnila da je spremna informacija za Tužilaštvo BiH i da će danas biti dostavljena.

- Informacija se odnosi na eventualno počinjenje krivičnih djela, a u vezi sa prijavom birača koji glasaju putem pošte. Informacija obuhvata oko 150 osoba - kazala je Pirić.

Kako bi spriječila malverzacije ove vrste Centralna izborna komisija je odlučila da općinskim izbornim komisijama, osim biračkih spiskova za glasanje na redovnim biračkim mjestima, dostaviti i spiskovi onih koji su prijavljeni za glasanje putem putem pošte, sa mjestom prebivališta u toj općini. Također, pozvali su birače da provjere svoju biračku opciju i vide da li su lažno prijavljeni za glasanje putem pošte. Ove provjere mogu izvršiti uvidom u spiskove koji će biti dostupni u općinama prije izbore, ali i na dan održavanja izbornog procesa. Kako je dogovoreno, pri prebrojavanju glasova, prvo će se brojati nepotvrđeni, kovertirani listići a onda oni koji pristizu poštom kako bi se mogli proglasiti nevažećim ukoliko se utvrtdi da je neko već glasao.

Na današnjoj sjednici članovi CIK-a raspravljali su i o informaciji Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu (IDDEEA) o tome da su stotine hiljada birača u BiH bez lične karte, zbog čega broj važećih ličnih karata koje su izdate u BiH osobama starijim od 18 godina ne odgovara broju birača koji bi trebali glasati na izborima 2018. godine.

Član CIK-a Suad Arnautović je rekao je da se "plasiranjem ovakvih nepotpunih informacija kontaminira medijski prostor i uznemirava javnost, te se dovodi u pitanje integritet izbornog procesa, zbog čega je potrebna potpuna elaboracija i pojašnjenje".

Također, dodao je da nije jedino CIK odgovoran za izborni proces, nego postoji i odgovornost drugih institucija koji izdaju lične dokumente.

- Predlažem da organizujemo sastanak s direktorom IDEEA-e, kao i s direktorom Agencije za zaštitu ličnih podataka - kazao je Arnautović napominjući da su te institucije obavezne da zakonski pomažu u izbornom procesu.

Istakao je da prije CIK-a BiH postoji odgovornost drugih institucija koje izdaju lične dokumente.

Na današnjoj sjednici razgovarano je i o informaciji stručnih službi o reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2016. godinu, sa nalazima revizije. Izvršena je revizija finansijskih izvještaja 124, od 149 stranaka.

Kako je rečeno, CIK je još ranije poduzeo mjere, pa je pet stranaka dobilo zabranu učešća na izborima, pet ih već duže nije aktivno i nisu dostavljale izvještaje, pa je upućen zahtjev za njihovo brisanje iz sudskog registra. Osam stranaka brisano je na vlastiti zahtjev, osam je sankcionisano zbog nepodnošenja izvještaja.

Samo devet nije napravilo nikakva kršenja zakona odnosno radilo je u potpunosti u skladu sa zakonom kada je u pitanju finansijsko poslovanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.