open-navfaktor-logo
search
Susret u Zvorniku
Cikotić i Vulin potpisali niz međunarodnih ugovora između BiH i Srbije
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin u utorak su u Zvorniku potpisali nekoliko međunarodnih ugovora između dviju zemalja.
27.07.2021. u 13:10
get url
text

Sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije održan je u sali Gradske uprave Zvornik, a razgovarano je o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti borbe protiv prekograničnog kriminala i u oblasti upravljanja migracijama i granicama, najavljeno je ranije iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Nakon sastanka ministri Cikotić i Vulin potpisali su i nekoliko sporazuma između dvije zemlje o pograničnom saobraćaju, graničnim prijelazima i zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima te Aneks Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prijelazu Bratunac (novi most) – Ljubovija (novi most).

Ministri su nakon ceremonije potpisivanja ugovora organizirali konferenciju za medije.

Razgovarano vrlo otvoreno i konkretno

Današnji sastanak pokazao je ozbiljnost, odgovornost, s jedne i druge strane, značit će jedan novi iskorak u smislu sigurnosne saradnje između BiH i Republike Srbije, rekao je Cikotić.

- Mislim da smo danas postigli jednu vrstu očekivanog razumijevanja na bazi već postojeće dobre saradnje između dva ministarstva, između velikog broja agencija koje sarađuju, kao što uostalom i jeste trend u saradnji između BiH i Republike Srbije uopće - rekao je Cikotić.

Naveo je kako je danas razgovarano vrlo otvoreno i konkretno.

- Dotakli smo se i ilegalnih migracija, koje su jedna ozbiljna sigurnosna prijetnja i za Republiku Srbiju i za BiH. Otvorili smo i mogućnosti proširivanja saradnje tamo gdje postoji obostrani interes i u tom pogledu cijenim da je ovaj današnji sastanak veoma konstruktivan. Pokazao je jednu ozbiljnost, odgovornost, s jedne i druge strane, i mislim da će značiti jedan novi iskorak u smislu sigurnosne saradnje između BiH i Republike Srbije - rekao je Cikotić.

Odgovarao je i na pitanja medija u vezi napada na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici 2015. godine.

- Ne ulazeći u sve špekulacije koje su vezane za taj slučaj, ja sam prepustio prostor direktoru Agencije za istrage i zaštitu koja od učesnika sastanka jedina ima neku konkretnu ulogu u toj istrazi i on je upoznao i ministra i njegove saradnike da je slučaj aktivan. Vodi ga Tužilaštvo BiH, sarađuju agencije koje su za to nadležne i u tom pogledu i za ovu priliku toliko - rekao je Cikotić.

Ministar sigurnosti BiH rekao je i kako jedan oda aspekata danas postignutog određenog suglasja je činjenica da slično gledaju na mnoge izazove.

- Ja sam kazao da je ideal naših sigurnosnih struktura da budemo na nivou saradnje na kojem sarađuju kriminalci. Naime, oni sarađuju daleko neposrednije s većim stepenom interesa, povjerenja, bez ikakvih prepreka i tako dalje. Mislim da smo danas u tom pogledu postigli jedno razumijevanje, uz učešće velikog broja kompetentnih saradnika, odnosno direktora agencije ili nosioca odgovornosti i ja mislim da ćemo u tom pogledu imati razloga da se u danima koji su pred nama, nadamo boljoj saradnji, a vrijeme će pokazati koliko su naša nadanja opravdana - rekao je Cikotić.

Vulin je izjavio da mu je bilo zadovoljstvo da su danas mogli da potpišu sporazume koji će život ljudima učiniti lakšim i boljim.

- Predugo smo čekali da most bude u funkciji, predugo čekamo da ljudi skrate vreme kada budu putovali, da roba pojeftini. Predugo smo čekali zbog birokratije i ni zbog čega drugog, da ono u šta smo uložili nadu, trud i novac bude na raspolaganju svim ljudima koji žive s obje strane Drine - izjavio je.

Navodeći da je ovo veliki dan za Republiku Srbiju, za Bosnu i Hercegovinu, i za sve ljude koji žive s obje strane Drine Vulin je dodao da se ne smije dozvoliti da ovakve stvari čekaju.

- Most ne spaja samo dvije općine, most spaja sve nas i most će nam dati priliku da se bolje upoznamo i da bolje i sigurnije živimo - kazao je on.

Niko ne želi postati parking za migrante

Osvrnuo se i na ilegalne migracije koje pogađaju obje zemlje.

- Niko od nas ne želi da postane parking za migrante. Republika Srbija to neće biti, a siguran sam da ni nadležni u BiH neće željeti da svojim građanima prirede da postanu parking za migrante - rekao je Vulin i dodao da će se saradnjom izboriti da do toga ne dođe.

Rekao je da je razgovarano i o borbi protiv organizovanog kriminala navodeći da "kriminalci u Boga ne vjeruju, nemaju ni nacionalnih ni vjerskih predrasuda i veoma su otvoreni jedni prema drugima i za njih ne postoje granice i podjele".

- Kad je već tako onda protiv njih moramo da se borimo na isti način. Bez organizovanog i zajedničkog pristupa borbi protiv organizovanog kriminala koji pogađa sve nas podjedanko ne može biti uspjeha - kazao je Vulin.

Rekao je i da je tražio podršku, pomoć i informacije kada je u pitanju napad na predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vućića u Srebrenici prije šest godina.

- Da vidimo dokle se stiglo i šta svi zajedno možemo da uradimo da se istina nađe. Ništa drugo - kazao je Vulin i dodao da će istina o tome ko je pokušao da ubije Aleksandra Vučuća i kad će odgovarati, pomoći i jednoj i drugoj zemlji.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.