open-navfaktor-logo
search
Univerzitet u Zenici
Cikotić: Nezavisnost BiH je pravni čin i bilo kakva mišljenja i stavovi u tom pogledu nisu važni
Nezavisnost, sloboda i mir nisu datosti koje treba prihvatiti kao poklonjene - jako je visoka cijena plaćena, a ratne su politike još prisutne na sceni - poručio je na javnoj tribini na Pravnom fakultetu u Zenici, povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, prof. dr Selmo Cikotić.
28.02.2023. u 16:23
get url
text

Naglasio je da se u svojoj karijeri "kao vojnik, diplomata i pregovarač borio za nezavisnost BiH", ali da se danas ratne politike provode nekim drugim sredstvima.

- Generacije koje danas prolaze kroz edukaciju, na fakultetima, a koje će u narednim godinama preuzimati teret odgovornosti za svoju državu, moraju znati s kakvim se izazovima suočavaju, kolika je cijena slobode, mira i nezavisnosti. Moraju znati i da imaju državu koja, pored Švicarske, ima najstabilnije državne granice u Evropi - istakao je Cikotić.

Također, te generacije moraju znati, podvukao je, da imaju državu koja ima jednu moralnu poziciju iznad pozicije zemalja u regiji, državu koja nikada nikoga nije napadala, ali se uvijek branila i uspijevala odbraniti.

Stoga je, dodao je, njegova ključna poruka da se "državotvorna svijest, nacionalni ponos i nacionalni identitet, moraju jačati". U tom smislu, akademska zajednica ima vrlo važnu ulogu, a obrazovanje nije nikakav trošak, nego investicija za bolju budućnost.

- Protivnici BiH pokušavaju stvoriti dojam o nemogućnosti, nefunkcionalnosti i neodrživoti BiH, kao multietničke zajednice. To je u potpunoj suprotnosti s činjenicom da mi imamo prisutnu, jednu vrstu, kohabitacije svih razlika na dosadašnjem, milenijskom hodu BiH. Imamo izgrađenu i jednu bosansku duhovnost, koja svjedoči o milenijskom taloženju različitih kultura, religija, nacija, civilizacija i običaja - u nešto što se zove bosanska duhovnost, koja je i iznad izvan tih etničkih, vjerskih ili drugih identiteta - poručio je Cikotić.

To je ono što protivnici BiH, smatra on, nastoje dekonstruisati i razbiti. Izrazio je uvjerenje da će, s obzirom na iskustvo da je Bosna prošla mnoga iskušenja stoljećima iza nas, uspješno proći i ovo iskušenje.

- Ali, šansa za uspjeh i progres BiH traži jako puno znanja, puno rada, puno učenja… Daleko više i moralne, akademske, ljudske i druge, pravne standarde. U tom ćemo pogledu morati činiti iskorake - stav je Cikotića.

Profesor zeničkog pravnog fakulteta prof. dr. sc. Ajdin Huseinspahić, koji je jedan od organizatora ove tribine, istakao je da su poziv za današnju tribinu uputili svim građanima.

- Njateže je očuvati one stvari koje se podrazumijevaju. Mislim da, nakon izborene nezavisnosti, moramo biti svjesni da se za državu moramo boriti… Ako izgubimo svijest o državi, ako se prestanemo boriti za državu, državu ćemo vrlo lako izgubiti, pogotovo u ovakvim okolnostima u kojima u državi imate faktore koji su protiv države te otvoreno negiraju njenu državnost i njenu nezavisnost - upozorio je.

Visokoškolske ustanove pa tako i Pravni fakultet Univerziteta u Zenici, smatra doc. dr. sc. Sedad Dedić, najpozvaniji su da govore o Danu nezavisnosti BiH, koji je prije svega, "jedan pravni čin gdje BiH postaje nezavisna, u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom".

- Važno je da to znaju sadašnje i buduće generacije, zbog činjenice da u javnom prostoru imamo često ispoljavanje nekih mišljenja, političkih stavova. Mišljenja i politički stavovi nešto su što ne obavezuje bilo koga i za bilo šta. Pravni osnovi i pravne procedure, po kojima je u skladu s domaćim i međunarodnim pravom, BiH dobila nezavisnost - jedino su što ima budućnost. Pravna država i vladavina prava jedino su što je ključno važno za sadašnjost i budućnost svake države - podvukao je Dedić.

Mladim generacijama, koji se ne sjećaju referenduma 1992. godine te rata koji je uslijedio, poručio je da je "sloboda koju žive nešto za što se borilo i izborilo te da to nije datost koja mora biti i ostati". Slobodu je, naglasio je, nužno štititi učenjem, radom i zanjem, jer to za nas neće uraditi niko drugi, osim nas samih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.