open-navfaktor-logo
search
Investiranje u FBiH
Cilj je poslovna zona u svakoj općini i gradu
Ovo je prvi projekat u regionu koji će ponuditi potencijalnim investitorima da na jednom mjestu dobiju sve potrebne informacije za ulaganje u poslovnu zonu koju odabere u FBiH, kaže Zukić
26.09.2018. u 13:57
get url
text

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta današnjom prezentacijom završilo je projekat  "Izrada informacionog sistema sa web portalom poslovnih zona u Federaciji BiH".

- Ovim projektom se osigurava da se na jednom mjestu u okviru informacionog sistema koncentrišu sve relevantne informacije u vezi s poslovnim zonama u Federaciji BiH. Ovo je vjerovatno i prvi projekat u regionu koji će ponuditi potencionalnim investitorima da na jednom mjestu dobiju sve potrebne informacije za ulaganje u poslovnu zonu koju odabere u Federaciji BiH – izjavio je Amir Zukić, ministar razvoja, poduzetništva i obrta.

Sa ovim projektom upotpunit će se komunikacija između lokalnih zajednica i federalnog Ministarstva da se razmjene informacije za efikasnije ulaganje u privredne zone.

U ovom trenutku se ne zna ni koliko u Federaciji BiH ima poslovnih zona i koliko firmi u njima rade, a još manje koliko radnika je zaposleno. Sa realizacijom informacionog sistema i ovi podaci će se konačno saznati, a oni su veoma važni za ulaganja prije svega stranih investitora, rekli su nam načelnici iz nekoliko općina iz Federacije BiH.

Jedino mjesto gdje se mogu razvijati novi biznisi jesu poslovne zone, kazao je federalni premijer Fadil Novalić obraćajući se načelnicima i gradonačelnicima koji su došli na prezentaciju u Sarajevo.

- U ovoj godini učetverostručili smo sredstva za poslovne zone u FBiH. Napravili smo platformu koja ima podatke iz CIPS-a, Uprave Katastra i još niz podataka koji poslovnim ljudima govore gdje bi bilo najbolje da otvore svoju firmu. Ovaj projekat napravljen je u skladu sa preporukama, a ne direktivama Evropske unije, a to postoji u svim zemljama EU-a – kazao je Novalić.

Namjera je, kako je rekao Novalić, da svaka općina i grad imaju svoje poslovne zone i da se vrata otvaraju novim stranim poduzetnicima, a da bi se to i ostvarilo, moraju se usvajati i novi zakoni.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.